Akciós szerver anomáliák – HP

HP Proliant ML150G5Minap egy különösen kedvezőnek látszó HP Proliant ML150G5 akción akadt meg a szemem – kapom a számítástechnikai nagykerektől a napi hírleveleket – óriási raktársöprési akció, nincs is ezzel semmi baj. Komolyan elgondolkodtam a vásárláson, a HP-k megbízható, jó szerverek.
Sokéves tapasztalattal a tarsolyban nekiláttam kivesézni a kérdéses szerver használhatóságát. Megint nem lepődtem meg…

Egészen pontosan a HP Proliant ML150G5 modelről (Cikkszám: HPQ 470064-710) van szó, ilyenkor az első összevetni a nagyker által megadott összeállítást a tényleges konfigurációval. Gyors Google keresés után villámgyorsan eljutok a megfelelő HP konfig műszaki lapjára.

Az első benyomások:
CPU: Intel® Xeon® E5405, 2 GHz-es négymagos processzor – rendben, bár a létező legkisebb 45nm-es Xeon, én részemről 5410 (2,33 GHz) alatt nem javasolnék szerver CPU-t.

RAM: 1GB Fully Buffered PC2-5300 667 MHz (X512MB) – na ez úgy ahogy van, felejtő, két dolog miatt: egyrészt 1GB rémesen kevés egy szerverbe, mindenképp legalább 4GB-ot javaslok, gyakorlatilag operációs rendszertől függetlenül. Másrészt a 2x512MB modul gyakorlatilag kuka lesz a bővítés után, mert akár 2, akár 4GB-ra bővítek, 1GB-os vagy 2GB-os modulokat kell/szabad/fogok használni. Dupla a gond: ki kell dobnom a megvásárolt modulokat, plusz méregdrága HP memória modulokat kell vásárolnom, mivel a HP garanciát kockáztatom, ha nem HP modulokat installálok.

HP Proliant ML150G5HDD: Na itt egy kis fejvakarás: a nagyker ajánlatban HP 250GB 1.5G SATA 7.2K 3.5″ Üzemközben cserélhető (Hot-Swap) merevlemez szerepel, a HP honlapon viszont ugyanez a cikkszám „160 GB-os 3,5″-os működés közben nem csatlakoztatható SATA merevlemez„-t takar. Semmiképpen sem jó hír, egyik sem. Manapság szerver merevlemez redundancia nélkül potenciális öngyilkosjelölt: a minimum 2 db merevlemez RAID1 tükör kötetben – ha bármelyik tönkremegy, nem áll meg a szerver, nincs adatvesztés. Szóval a kérdéses konfigurációba mindenképpen kell venni még legalább egy winchestert. Első tehát, hogy megtudom, 250-es Hot-Swap, vagy 160-as fix HDD van-e a konfigban. (Már vettem 150-es Proliant szervert, így tudom, hogy Hot-Swap HDD kell bele, tehát a nagykernek hiszek. Ostoba dolog, hogy a HP hivatalos honlapon nem valós műszaki adat van megadva!!!) Vissza a vásárláshoz: a Hot-Swap keret miatt KIZÁRÓLAG HP merevlemez választható, amely megintcsak méregdrága, a 250GB-os többe kerül, mint egy „normális” 500GB-os Western Digital RE3 (Raid Edition 3) szerver HDD. Hmmm, megintcsak méregdrágán vegyek FELEAKKORA merevlemezt a HP kedvéért.

RAID: Most jön a feketeleves: a meghírdetett akciós szerver Sc40Ge SAS/SATA HBA RAID vezérlőt tartalmaz. Nem ismerem, gyorsan utánanézek ezen a hivatalos HP ML150G5 weboldalon. Min akad meg a szemem: „NOTE: When using the SC40Ge with SATA Hard Drives, 1.5G SATA Hard Drives are required.„. Többször is szerepel a dokumentumban, biztosan igaz.

Micsoda?!!! A RAID adapter miatt 1.5G SATA HDD van a konfigban? 2009-ben még kénytelen vagyok a ipari szabvány 3G SATA helyett 1.5G SATA merevlemezeket venni?! Egyáltalán kapható még?!!! Vissza a nagyker árlistához: ezt keresem: 411276-B21 (HP 250GB 1.5G SATA 7.2K NHP 3.5″ HDD), Döbbenet, még drágább és persze nincs is raktáron. Helyette ezt ajánlják: 458926-B21 (HP 250GB 3G SATA 7.2K 3.5″ MDL HDD), ez olcsóbb is valamelyest, van is raktáron, de a leírás szerint nem lesz jó ezzel a RAID vezérlővel.

Na ez az a pont, ahol feladom! Túl drága lenne ebből „rendes”, használható szervert faragni. A memóriabővítés, CPU upgrade (ugye nem mondtam még: kizárólag HP CPU jó a garancia és a különleges HP CPU hűtő miatt), merevlemez ÉS RAID vezérlő vásárlás után már egyáltalán nem jó vétel, akármilyen olcsó is az akciós vas.

7 hozzászólás “Akciós szerver anomáliák – HP” bejegyzéshez

  1. A szerverbe lehet valamivel olcsóbb Kingston memóriát is venni (a KTH-XW9400LPK2/8G cikkszámú 8Gb dual rank memória megy a szerverbe, ez kb. 50ropi, ez bemegy az első két slotba, és a második két slotba be lehet rakni a gyári 2×512-t, így 9gb repül a szerverbe, és később még lehet bővíteni 16gb-re, bár akkor tényleg feleslegessé válik a gyári 2x512mb). A szerveren a garancia így nem vész el.

    HDD kapcsán kell a szerverbe rendelni egy ún. non-hotplug cage-ot (hp cikkszám: 464188-001). Ez kb. 10ezer forintba kerül, és 4 tetszőleges HDD megy bele akármilyen gyártótól (simán be kell csavarozni). Ez nincs az opciólistában, de szervízalkatrészként meg lehet rendelni. Ebbe hagyományos (akár desktop célú) SATA merevlemezeket is lehet tenni, amelyeket a szerver alaplapi (nem RAID vezérlős) portjaira lehet dugni. Így az egész jóval olcsóbb, lehet tetszőleges 3G-s SATA-t is használni, viszont a RAID kártya így valóban nem működik, csak szoftveres RAID jöhet szóba, ami minimális teljesítménycsökkenést okozhat, de a megtakarítás sokkal jelentősebb. Tipp: ha nem HP HDD-k vannak a szerveren, a nagyker szerint a garancia akkor is él a szerverre, de garanciális szervíz előtt tanácsos a nem HP HDD-ket diszkréten eltávolítani.

  2. Wowwww Steve, nagyon ügyes tippek, utánanézek, hogy tényleg működőképes-e ezekkel az okos bővítésekkel a ProLiant, illetve valóban beszerezhetők-e ezek az alkatrészek.

  3. Biztos vagy benne, Steve?
    Picit utánanéztem, az általad javasolt KTH-XW9400LPK2/8G pengeszerverekbe (egészen pontosan ProLiant BL2x220c G5 Server Blade-be) való nem FBDIMM memória.

    A Proliant ML150 G5 tudomásom szerint FBDIMM (Fully Buffered, teljes pufferelésű) memóriát kér – hogy a te példádnál maradjunk: 408854-B21 (8 GB REG PC2-5300 2 x 4 GB Registered, Buffered, Dual Rank Kit) a megfelelő modul bele – érdekességképpen majd’ kétszerannyiba kerül: a nagyker ára megközelíti a nettó 100e forintot…

    A 464188-001 Non-hot-plug HDD cage viszont tényleg jó ötletnek tűnik, csak épp nem találtam meg a nagyker árlistában. De biztosan létezik, valahogy tutira be lehetne szerezni. Az alaplapi RAID vezérlővel így valóban lehetne használni 3G-s SATA winchestereket. (Az elavúlt Sc40Ge RAID vezérlő kártya pedig simán kuka.)

  4. Szia,

    elvileg megy azzal az olcsóbb memóriával is, az ML150G5 Registered DIMM modulokat igényel a leírás szerint, nem kell FB-DIMM:

    http://bizsupport.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01310807/c01310807.pdf (48. oldal)

    Illetve a Kingston oldala is hozza, hogy ezek a memóriák a kompatibilisek az ML150G5-tel:

    http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/modelsinfo.asp?SysID=44772&mfr=HP%2FCompaq&model=ProLiant+ML150+G5&search_type=&root=us&LinkBack=http%3A%2F%2Fwww.kingston.com&Sys=44772-HP%2FCompaq-ProLiant+ML150+G5&distributor=0&submit1=Search

    Mindenesetre érdemes úgy rendelni őket, hogy hivatkozni a Kingston oldalán található információkra, és jelezni, hogy ha mégsem megy a szerver a memóriákkal, akkor kéretik majd visszavenni.

    A hotplug cage-ot a nagykerek valóban nem listázzák, viszont ha a nagyker HP szervereket forgalmaz, és a szervizeléssel is foglalkoznak, akkor a HP szervíztől be tudják szerezni alkatrészként, kb. egy-másfél hét alatt. Ha szükséges, a fentebb említett szervízdoksira lehet hivatkozni (16. oldal, alsó táblázat 7. sora: cikkszám, és 36-37. oldal a részletes leírás). Alternatívaként egy külföldi webshopból is meg lehet rendelni.

    Viszont ami gond, hogy nem biztos, hogy ezen a szerveren van alaplapi szoftveres RAID, tehát a felhasználó az operációs rendszer szoftveres RAID-jára lesz hagyva :(. Ez bizonyos esetekben akár még jó is lehet, más esetekben viszont probléma (pl. ha csak egy hypervisort akar futtatni a gépen, vagy valami olyat, aminek nincs/nem jó a RAID támogatása).

    Összességében egyébként egyetértek a cikkel, egy olcsó, akciós, egyszerű small business szerver kapcsán nem kéne, hogy ilyen trükközésekre és HP termékekkel és kiegészítőkkel kapcsolatos komoly felkészültségre legyen szükség a szerver „költséghatékony zónában” való tartására. A forgalmazó ráadásul alapból nem az olcsó, hanem a drága megoldások felé tereli a gyanútlan vásárlót: legdrágább HP RAM, és aranyárban levő HP hotplug HDD-k, mégha a legtöbb esetben egy kis cégnek erre nincs is szüksége. Az alternatív memória és non-hotplug cage opciókat (érthető okokból) nem nagyon említik. Némelyek így akár azt is gondolhatnák, hogy ez a tipikus beetetős logika: vegyék meg a kis cégek a szervert olcsón, aztán ha már megvették, akkor hogy mentsék ami menthető, kénytelenek mégannyit rá kell költeni, hogy használható is legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük