Szalag vs. lemez: A szalag nem adja fel

LTO2Az elmúlt években több cikk is megjelent a szalagos tárolók (LTO) leáldozásáról. A Virtual Tape Library-k (VTL), és a lemez alapú backup stratégiák hatékonysága és gyorsasága drámaian nőtt. A deduplikáció használatának elterjedése csak erősítette ezt, mivel a lemezekre így hússzor több backup adat kerülhetett fel.

Természetesen a szalagos tárolók így piacot vesztettek, annak is az alsó szegmenseit. Ezen kívül kiestek a biztonsági mentések tárolására szolgáló szektorból is. Ennek ellenére a szalagos tárolási módszer még mindig jelen van, mint egy makacs lakó, aki fittyet hány a kilakoltatásra egy újjáépítésre ítélt házban. A hosszú távú és maradandó archiválás területén pedig még mindig jól tartja magát a szalag – legfőképpen a nagyvállalatoknál.

Ezt bizonyítja az is, hogy a Quantum és a Spectra Logic cégek nemrégiben megkeresték a ServerWatch.com-ot, hogy az mutassa be a legújabb ajánlataikat szalagos tárolóikra. A PR ügynökségek és a kereskedők egyre több energiát fektetnének vadonatúj szalagos tárolók fejlesztésébe, gyártásába és marketingjébe? Biztosan nem csinálnák, ha nem tudnának profitálni belőle. És igenis tudnak.

Hogy állnak a szalagos eladások? Az IDC sok tanulmányra hivatkozik ezzel kapcsolatban. Összességében az eladások száma csökken, bár a lecsúszás inkább a piac alsóbb szegmenseiben érzékelhető jobban. Robert Amatruda, az IDC szalagos tárolókkal foglalkozó szakembere szerint a legtöbb veszteség a 100 db tároló kazetta alatti termékeket érinti az automatizált szalagos tárolók piacán. Más IDC tanulmányok pedig az automatizált tape library eladások 15%-os növekedését mutatják az Ázsiai piacon az elmúlt évben, míg a szalagos meghajtók eladása 19%-al csökkent. Az IDC elemzője, Cheryl Ganesan-Lim megjegyezte, hogy a lemezen való tárolás jobb visszaállítási sebességgel bír, így ez a megfelelő módszer a Tier 1 és Tier 2 típusú tárolásokhoz. A másik oldalon viszont a szalag jobb megoldás a ritkán használt adatok hosszutávú archiválására. Ganesan-Lim a szalagos tárolók eladásainak lassú növekedését várja a következő 5 évben.
Egyszóval a szalag kevésbé szerepel jól a kismértékű, gyors adat visszaállítást igénylő piaci szektorban, de a magasabb szegmensekben kitartóan tartja a megszerzett helyét. Úgy látszik, a szalag halála még nem közeleg.

Miért tart ki a szalag
Szóval miért nem tűnt el teljesen ez a technológia? A Spectra Logic marketing és termékmenedzsment részlegének alelnöke, Molly Rector kifejtette azt a tényt, amivel még a lemez eladók sem tudnak mit kezdeni. A szalagos technológia sokkal olcsóbb. Rector egyben osztja az IDC azon nézetét is, hogy a szalagos tárolás egy tier rendszerű infrastruktúra részeként tölti be legjobban a szerepét, ami nem más, mint az archiválás.
„Az eladások növekedését látjuk a szalagos termékeink körében” – nyilatkozta Rector.

Ennek fényében a cég nemrég jelentette meg lejújabb és legjobb szalagos termékét. A Spectra Logic T-Finity Enterprise Tape Library-t több, redundáns robottal szállítják, tároló kapacitása 45 PB (vagy 180 PB, ha 4 boxot építenek össze egy egységes library-be). Rector azzal dicsekszik, hogy jelenleg ez a termék rendelkezik a legnagyobb tárolási sűrűséggel – 72 TB négyzetlábanként – és több mint 30.000 slot található egyetlen library-ben. Rector szerint az energiafelhasználás hatékonyságában is verik a konkurenciát. A T-Finity az egy TB-ra jutó watt felhasználás, és a teljes hő disszipáció tekintetében lekörözi az IBM TS3500-t és a Sun STK SL8500-t is.

Spectra Logic T-Finity Enterprise Tape Library

„A T-Finity a legközelebbi versenytársai által egy adategységre számított energiafelhasználás egyharmadát/felét használja csupán.” – mondta Rector. A T-Finity minden olyan kiegészítővel fel van szerelve, ami egy nagyvállalati környezetben elvárható a menedzsment szempontjából (pl.: titkosítás és kulcs menedzsment). Az első kiszállítások Decemberben kezdődnek, az áruk pedig valamivel 200.000 USD felett lesz.

Mi sem érzékeltetheti jobban a nagyvállalatok növekvő figyelmét a Spectra Logic termékei iránt, mint hogy a cég – Rector elmondása szerint – a világ 10 legnagyobb számítási igényű telephelye közül hétnek szolgáltat szalagos tároló rendszereket. Mint ilyen, a Spectra Logic a szövetségi kormányzás, a műsorszórás, média, szórakoztatás és a szuperszámítógépek/HPC-k piacára fókuszál. A T-Finity rendszer béta felhasználói között van a NASA Ames és az Argon National Labs is.

Rector szerint ügyfeleik 70%-a titkosítja az adatait, mivel most már ezt könnyen megteheti. Mi van akkor, ha az ügyvezető igazgató meg akar kerestetni egy dokumentumot, amelyet egy évvel azelőtt kitörölt. Rector számításai szerint körülbelül 2 percbe telik, mire a rendszer megtalálja a kért fájlt. Emellett, mivel a helyesen megírt és tárolt adatok érvényesítésre kerülnek, egy régi szalag megtalálása nem jelent problémát.
Rector természetesen bízik a szalagos tárolók jövőjében.

„Míg az alsó szektor zsugorodik, a középső és felső piaci szegmensek inkább stagnálást, vagy enyhe növekedést mutatnak – és a szalagos tárolókkal kapcsolatban még mindig egy 3.6 milliárd dolláros piacról beszélünk.” – nyilatkozta Rector.

Azt is bevallotta, hogy a lemezes megoldásoknak több értelme van kisebb irodai környezetben. De kiemelte, hogy a lemezes megoldást használó vállalatok közül sokan a lemezek biztonsági mentéseket már szalagos tárolókra helyezik.

Mi van azokkal a történetekkel, amelyek a szalag megbízhatatlanságáról, fizikai sérülékenységéről szólnak? Rector egyetért azzal, hogy a régi rendszerek még sok hasonló problémával küzdöttek. De azzal vádolja a lemez forgalmazókat, hogy igazságtalanul hasonlítják össze a régi szalagos rendszereket a legújabb lemezes berendezésekkel.

Rector szerint „a régi szalagos rendszereknek voltak hibái, de az újaknak már nincsenek. A szalagos tárolók ugyanolyan megbízhatóak, mint a lemezesek, ha a legújabb technológiát választjuk.”

A serverwatch.com cikke nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük