A magyar syslog server story

syslog-ngAnnak ellenére, hogy a megbízható naplózási struktúra a hálózati biztonság egyik alapvető, sarkalatos pontja, a syslog-ng syslog server kifejlesztését megelőzően nem volt elérhető olyan naplózó eszköz, amely képes lett volna a komolyabb IT hálózati struktúrák igényeit maradéktalanul kielégíteni.

A magyar fejlesztésű termékcsalád nevében szereplő ng a „New Generation”-t jelöli, hiszen az alkalmazás a UNIX rendszerek standard naplózó komponensét, a syslogd-t hivatott felváltani.

Az elmúlt évtizedben a syslog-ng jó skálázhatóságának és rugalmasságának köszönhetően, a UNIX/LINUX világ legelterjedtebb alternatív rendszernaplózó megoldásává nőtte ki magát. A vállalkozás innovátori szerepét jól mutatja, hogy Scheidler Balázs, a BalaBit Kft. alapítója és a syslog-ng vezető fejlesztője aktívan hozzájárult az Internet Engineering Task Force (IETF) Syslog Charter munkájához a legújabb syslog protokoll szabvány megalkotásában (RFC5424).

syslog-ng

A syslog-ng termékcsalád jelenleg három terméket foglal magában, amelyekkel megvalósul a naplóüzenetek biztonságos továbbítása és tárolása.

A nyílt forráskódú, ingyenes verzió (OSE) tekintélyes felhasználói táborában olyan nagynevű szervezeteket találhatunk, mint a Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala, a NASA.

A piaci igények fejlődésével összhangban a BalaBit KFt. prémium verzióval is jelen van a piacon, 27 platformra elérhető telepítő készlettel, és számos a nagyvállalatok számára kifejlesztett funkcióval. A PREMIUM EDITION az Agent alkalmazások segítségével egyaránt képes az IBM System i és a Windows platformok naplóüzeneteinek biztonságos, és veszteségmentes fogadására is.

A termékcsalád harmadik tagja az SSB (syslog-ng Store Box), amely webes felhasználói felülettel és beépített statisztikai lekérdezésekkel még könnyebbé teszi a naplózási folyamat felügyeletét, auditálását. Az SSB támogatja a szofisztikált felhasználói jogosultsági szintek definiálását ez által biztosítva az érzékeny információk védelmét, valamint a SOX, Basel II, HIPAA, COBIT vagy PCI-DSS szabványok szerinti megfelelősséget.

Bizonyos események bekövetkezése esetén egy dedikált naplózó infrastruktúrának a szabványokon túlmenően még a bíróság előtt is helyt kell állniuk. Többek között erről is beszél a beágyazott felvételen Höltzl Péter, a BalaBit Kft. IT biztonsági tanácsadója:

A BalaBit Kft. már közel egy évtizede meghatározó fejlesztője az IT biztonság technológiáknak, így méltán lehetünk büszkék a magyar vállalkozás nemzetközi sikerére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük