Akciós szerver anomáliák – Sun

sunfirex2270_p_specsElőször írtam az akciós HP Proliant ML150G5 kapcsán, majd egy Lenovo rack szerverről hogy nem mindig érdemes beleugrani a legelső utunkba kerülő szerver akcióba. Ezúttal a sunshop.hu aktuális Sun Fire X2270 rack szerver ajánlatát szeretném kivesézni.

A sunshop.hu nem titkolja, hogy egyes x86 alapú Sun szerverek „elég agresszíven vannak árazva”, de azért azt nem hinném, hogy a végére nem lesz meg az elvárt profitjuk. Lássuk hogyan.

A Sun Fire X2270-et választottam, mert tetszik a 4 db. 3.5″-os HDD beépíthetősége, akár RAID10 is kerekedhet a diszkekből. Az aktuális Sun Magyarország árlistán az SSH-X2270-S model ára 228e Ft +ÁFA, ez igazán csábító! A konfiguráció viszont nem elég: 1x 2GHz E5504,1x 2GB,noHDD,noDVD,ILOM – nincs HDD, nincs DVD és a 2GB RAM is kevés. Nekem dupla E5504 procis, 12GB RAM-os és 2 db. 500GB-os konfig érdekelne. Mert az tetszetős.
sunfire-x2270_1
Kezdjük a HDD-vel: az SSH-X2270-MH model 4 db. 500GB-os winchestert tartalmaz, de első ránézésre kicsit borsosak a diszk árak, mert a konfig 620e plusz ÁFA. A tartozékokat böngészve kiderül hogy egy db. RA-ST1CR-500G7K jelű 500 gigás SATA diszk ára: 58.000 Ft +ÁFA. Ejha, pláne hogy 83 ezer eredetileg, nem akciósan…
Arról nem is beszélve, hogy a tartozékok között megtaláljuk a XRA-ST1CR-1T7K 1TB SATA diszket kapaszkodj meg: 160.000 Ft +ÁFA!!! Uramisten, mi van ebben?!! Kb. 15 másodperces kutatómunka – kíváncsi vagyok, milyen diszk ez a terabájtos – a XRA-ST1CR-1T7K valójában egy sima Hitachi HUA721010KLA330 (1TB – 7200 RPM SATA), igaz, Sun HDD keretben. Az eBolt.hu-n pontosan ugyanez a diszk 54.620 +ÁFA áron megvásárolható, tehát a Sun legalább 300%-os profitot olajoz ezen a terméken! Talán a hasonló árképzéseknek is köszönhető, hogy drasztikusan esik vissza a Sun forgalma. A megrendelők egyre kevésbé nyelik le az ilyen brand-békákat.

Visszatérve az 500GB-os HDD-kre, ott pontosan ugyanezzel az összehasonlítással visszatérve az előbbi 58.000 Ft +ÁFA árra, hasonlóan a HUA721050kla330 (Hitachi 500 GB, 7200 RPM, 32 MB cache ultra Sata) diszk valós ára nettó 23.500 Ft, tehát azért itt is majdnem 250%-os a profit

Mindenesetre a fenti Sun rack szerver 2 db. 500GB-os diszkkel kb. 505e forint lenne. DVD meghajtó nélkül. És ez nem alku kérdése, ugyanis ebbe a modelbe NEM szerelhető DVD, nincs neki hely. Nekem most pont nincs külső DVD íróm – nincs rá szükségem – viszont a telepítéshez mindenképpen kell, így legalább 10.000 Ft +ÁFA plusz kültséggel kell számolnom (és az még nagyon baráti!). Egy apró marketing morzsa a Sunshop.hu-n: „Üzemkész konfiguráció,.. „. Persze, üzemkész, csak épp nem Installra kész…
sunfire-x2270_2
Hasonlóan mindenképpen fontos a rack beszerelő sín, a Sun a 8348A jelű portékát nettó 28.500-ért adja, de jó hogy ez is akciós…

Ellenőrzöm a garanciális feltételeket és mit látok: erre a modelre (és az összes kettessel kezdődő modelre) csak egy év a garancia! Mindenki három évet ad, nekem is három év kell, kis kutatómunka után meg is van az ára: további évenként 35.000 Ft +ÁFA ellenében vásárolható kiterjesztett garancia, tehát további 70e pluszköltséggel kell számolnom.

Akkor adjuk csak össze:

  • kiválasztott konfiguráció: SSH-X2270-M — 390.000 Ft
  • további két 500GB HDD — 115.000 Ft
  • külső DVD író — 10.000 Ft
  • rack beépítő sín — 28.500 Ft
  • további két év garancia — 70.000 Ft

Mindösszesen: 613.500 Ft +ÁFA

Akció ide, agresszív árazás oda, ez a Sun konfig nettó 100.000 forinttal drágább, mint pl. egy nem akciós Intel SR1690WB 1U rack szerver egészen pontosan ugyanilyen konfigurációban (2x E5504 CPU, 12GB RAM és 2x 500GB HDD) de DVD íróval együtt.

10 hozzászólás “Akciós szerver anomáliák – Sun” bejegyzéshez

  1. Kivancsi lennek, miert kerul a sima 1GBos Hitachi ultrastar sata 160 ezer plusz áfába a sunnal (sünnél). Ennyire szegeny az eklezsia?!

  2. Azt ne felejtsuk el, hogy az ILOM-on keresztul tudjuk telepiteni iso image-bol, vagy fizikai meghajtorol is.

    Amugy a sun-nal teny, hogy sokba kerul a disk, de alt. tovabb is birjak (egyik sun szerverunk brand vinyokkal mar 3 eve mukodik, eleg nagy terheles mellett, a masikban wd raid edition vinyok megadtak magukat 2 ev utan, bar ez lehet a veletlen muve, vegulis 5 ev gari van ra szoval nem para).

    Sin minden szerverhez draga. Nezegettem en is korbe mostansag szervereket, mivel venni szeretnenk, de egyelore ez a szerver az ami leginkabb lefedte az igenyeinke (Legalabbis 1U meretben).

  3. Azért DVD meghajtó nem feltétlenül kell hozzá, mivel a sun-nak van egy nagyon profi mini op rendszere amire ha távolról belépsz a saját DVD meghajtódat be tudod mountolni és már arról telepíthetsz is, de akár image fájlokat is be lehet mountolni. Nekem egy x4150es szerverem van és DVD meghajtóm nincs hozzá, de nem is kell.

  4. Igen, az oprendszer egy usb-s dvd drive-nak latja. Minden oprendszer megy rajta, ami rendelkezik ilyen tamogatassal (legtobb rendelkezik, legalabbis emlekeim szerint 2k3 r2 felment ra, de 2008 biztosan).

    Amugy most nagy akciok is vannak (Tudtommal a terras vinyo is fele annyiba [vagy harmad annyiba] fognak kerulni).

  5. Kint volt a HUP-on a site-odra link, onnét találtam ide. Látom, hogy már előttem is fölhívták a figyelmedet arra, hogy az ILOM-on át tudsz telepíteni és fölösleges optikai meghajtó a gépbe. Legközelebb, ha fikázol valamit, azért előtte komolyabban nézz utána, nehogy röhej tárgya légy.

    A másik meg, hogy egy barebone Intel szerver (de lehetne Supermicro is, az Asbis azt is árul) nem egy pályán játszik egy brand géppel. Lehet pl. Intel szerverre x64 Solaris 10-re supportot venni? Nem. Tudsz te, mint Intel disztribútor viszonteladója, mérnöki szintű supportot nyújtani a gépre úgy, hogy a rákerülő, supportált oprendszerhez is hozzászólj, ne csak a vashoz? Nem. Ha a user az oprendszer szállítójától vesz supportot egy ilyen géphez, akkor utána meg tipikusan az van, hogy a két szállító hiba esetén egymásra mutogat. Brand gépnél ilyen nincs, ha minden egy kézből jön.

    Szóval plz ne köpködd, egyszerűen más pálya, almát hasonlítasz narancshoz, ahogy angolul mondanánk.

  6. Adi, mindamellett hogy a Solaris 10 hivatalosan támogatott oprendszer a jelenlegi Nehalem-EP-s Intel S5520HC alaplapokra ( http://www.intel.com/support/motherboards/server/s5520hc/sb/CS-030222.htm ) én sem tudok arról, hogy support lenne vásárolható hozzá Inteles forrásból. De talán nem is hiányzik ez senkinek; aki Solárisban gondolkodik valószinüleg tényleg Sun irányba indul el függetlenül az árképzéstől, akcióktól, áraktól.

    A cikkben próbáltam tényeket felsorakoztatni, linkeltem mindenhol a forrást, sehol sem találsz légből kapott infókat. Csak egy vasat mutat be support nélkül. A legtöbb esetben (kkv-k és kisebb cégeknél 99%-ban) csak vasat vásárolnak majd önállóan telepítenek és adminisztrálnak. Szerintem sok-sok kisvállalati alkalmi rendszergazdának pl. gondot okozna, hogy ott a kezében a telepítő CD de nincs meghajtó a gépben. Aztán persze kideríthető hogy kell telepíteni ILOM-on keresztül, valóban nem lehetetlen.

    Való igaz, nem azonos a Sun és az Intel szerverek vásárlóköre, de azért van bőven átfedés, sok-sok Sun szervert próbálnak értékesíteni a Sun viszonteladók kis hazai kkv-knak is. Híresen a legköltségérzékenyebb körnek. Akiket szerintem érdekelhet miből adódik össze a számla.

    Egy szó sincs arról, hogy rosszak, vagy megbízhatatlanok lennének a Sun szerverek. Épp ellenkezőleg. Csak nem olcsók, akkor sem ha megpróbálják annak beállítani.

  7. Sziasztok!

    Egy pár kérdés:

    Alkalmas ez a doboz XEN virtualizálásra? Indulnánk egy négymagos E5504-el és kb. 6GB RAM-mal. Egy tucat fős irodai Windows / Exchange és három darab asztali PentiumIII-asról jövő Linux bútorozna egybe rajta. Nem árt, ha emellett el tud vinni 2db teszt szerver futtatást is alkalmanként. Pénz nagyobb kategóriára nincs, nem is néznénk márkát, ha nem lenne akciós.

    Ez az X2270-es egy valódi Sun gép, tehát sehol máshol nem használt SUN tervezésű alaplapja van, vagy pedig csak lapos tokba pakolt Intel vagy Tyan gyári alaplap? Sznob vagyok ugyanis a Ferrarinak öltöztetett FIAT-okra.

    Akadályozza azt a SunFire X2270-es, hogy bármelyik számtech boltban vásárolt 750GB-os vagy 1TB-os Samsung/WD/Seagate SATA 3,5″-os vinyót tegyek a keretbe és azzal használjuk? Ugyebár a SATA fizikai külméretek és csatihelyek a gyártók között a kötelező szabvány miatt azonosak. Ha lehet szabadon dönteni vinyóban, akkor tényleg jó az alapgép ára.

    Akadályozza az X2270-es az indítást, ha boltból vagy másik cégtől vásárolt DDR3 ECC RAM-mal bővítjük a gépet? Ha szabad a vásár saját felelősségre, akkor jó az alapgép ára.

    A harmadik hálókártya, ami csak 10/100-as, befogható kisebb munkára a két gigabites port mellé, például multifunkciós nyomtatót hajtani vagy pedig csak a gépet menedzselni, hibakeresni lehet vele?

    Ha egyprocisat veszek, akkor a második procibővítés kellékeit megkapom-e hozzá előre ingyen vagy olcsón (hűtőborda, távtartó és csavarok)? Ez azért fontos, mert az Oracle bekebelezés miatt nem tuti, hogy 3 év múlva is meglesz a Sun hardver üzletág, szóval ha akkor bővítenék, esetleg esztergálhatom magamnak a rézbordát tartozék híján… Az nyilván tuti, hogy Xeon E5504 procit akkor is fogok kapni.

    Mit lehet RAID-elni az X2270-essel, csak a Linux és Windows beépített szoftver RAID-0/1/5-je játszik, vagy maga a SUN BIOS is tud alap RAID-et?

    Van az alaplapon ötödik hatodik SATA port, ami kihozható a gépből, vagy csak a négy belső fióknak van aljzat az alaplapon és azzal kész? Szerintem szégyen, hogy nincs eSata port a hátulján, ez ma alap elvárás a teszkós Celeron desktopnál is!

    Köszi: Fehér Tamás.

  8. A hup.hu-n hasonló kérdések merültek fel a kommentek között: http://hup.hu/promo/20091117/sun_x86_szervert_az_irodaba

    Ott a Sun viszonteladó így fogalmazott: „… A kérdés, miért akarsz saját alkatrészt? Rakj össze egy PC-t akkor.”

    Magyarul ha nem Sun alkatrészeket akarsz beépíteni, a Sun nem a te barátod. Diszk keret pl. biztosan nem jár hozzá és úgy tudom külön sem kapható ehhez a típushoz.

    Egyébként alkalmas bármilyen virtualizálásra és tényleg saját Sun alaplap van benne, nem „Intel vagy Tyan gyári alaplap”, nem kell aggódnod. De lehetsz akármilyen sznob, akkor is Intel chipset és Intel processzor lesz benne, sőt ha rendelsz bele SSD-t az is Intel lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük