A HPE bejelentette a Juniper felvásárlási szándékát.

juniperEzen a héten egy kicsit le vagyunk maradva a hírekkel, de nem hagynánk ki: bejelentették a HPE és a Juniper közötti megállapodást. Az akár 14 milliárd dolláros akvizíció minden bizonnyal nagyot szól majd az iparágban. Az akvizíció mögött néhány érdekes történet áll, ami miatt az emberek felhúzhatják a szemöldöküket.


hpe-juniper

A HPE bejelentette a Juniper felvásárlási szándékát.

Az eredetileg HP, de már régóta HPE hálózati üzletága kissé furcsa módon indult. Évtizedekkel ezelőtt a HP-nek és a Cisco-nak volt egy nagy viszonteladói üzletága, ahol a HP szervereket és a Cisco hálózati eszközöket együtt értékesítették. Hogy világos legyek, ez egy hatalmas partnerség volt, amely rengeteg eszközt adott el az 1990-es években.

Akkoriban a szerverek még nem olyan üzletág volt, ahol a nagy volumenű szereplők csak 3-6%-os árrést értek el, mint manapság. A HP ezután indította el a hálózati üzletágát, ami gyorsan tönkretette a Ciscóval való partnerségét. Ha hallottál már a Cisco UCS-ről, akkor tisztában kell lenned azzal, hogy a Cisco a HP szerverüzletágát vette célba.

A Cisco UCS (Unified Computing System) egy olyan adatközponti számítási platform, amelyet a Cisco Systems fejlesztett ki. A Cisco UCS célja az adatközponti erőforrások egységesítése és optimalizálása, hogy növelje a számítási teljesítményt, csökkentse a komplexitást és támogassa a virtualizációt.

Közben a HP 2009-ben megvásárolta a 3Comot, miután az már túl volt a fénykorán. 2015-ben újrakezdte a hálózati üzletág építését az Aruba Networks felvásárlásával. Az Aruba egy vezető vezeték nélküli hálózati eszközgyártó volt, és a HP-nek segített megerősíteni pozícióját a vezeték nélküli hálózatok területén. A Juniper viszont más. A Juniper olyan portfólióval rendelkezik, amely jóval túlmutat a HP(E) hagyományos hálózati üzletágán, és új szegmensekbe nyúlik.

A Juniper Networksről:

A Juniper Networks az egyik vezető hálózati eszközgyártó, amely széles termékportfólióval rendelkezik, beleértve a routereket, a forgalomszabályozókat, a tűzfalakat és a vezeték nélküli hálózati eszközöket. A Juniper az egyik vezető szereplő a biztonsági hálózatok területén, és jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a vállalati hálózatok, a telekommunikációs hálózatok és az állami hálózatok területén.

A Juniper az elmúlt években alapővetően megtorpant. Például 2016-ban 4,99 milliárd dolláros bevétellel zárta az évet. Ez a szám 2022 végére viszont csak alig több mint 6%-kal nőtt akkor, amikor az olyan cégek, mint az Arista bevételei robbanásszerűen nőttek, és az infláció meghaladta a bevételek növekedését. Az, hogy a Juniper az elmúlt években nem tudott hatalmas prémiumokat kihozni, arra utal, hogy nem lesz a monopólium kapuja. Az, hogy a HPE része lesz, az sem fog ezen változtatni.

A trösztellenes aggályok:

A HPE és a Juniper egyesülése valószínűleg trösztellenes vizsgálat alá fog kerülni. A két cég együttesen jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a routerek, a forgalomszabályozók és a tűzfalak területén. Azonban a piacon számos más jelentős szereplő is van, köztük a Cisco, az Arista Networks és a Fortinet. Ezenkívül a felhőszolgáltatók egyre nagyobb szerepet játszanak a hálózati infrastruktúra területén, ami csökkentheti a HPE és a Juniper piaci erejét.

A mesterséges intelligencia szerepe:

A HPE és a Juniper felvásárlása valószínűleg felerősíti a két cég mesterséges intelligencia (MI) erőfeszítéseit. A Juniper a Mist AI vezeték nélküli hálózati platformjáról ismert, amely gépi tanulást használ a hálózatok optimalizálásához. A HPE a Cray szuperszámítógépeket gyártja, amelyeket az MI-alapú alkalmazásokhoz használnak.

A Juniper felvásárlása lehetővé teszi a HPE számára, hogy kibővítse MI-portfólióját a vezeték nélküli hálózatok területén. A Juniper számára pedig a HPE-vel való együttműködés lehetőséget kínál arra, hogy a Mist AI-t a vállalati hálózatok, a telekommunikációs hálózatok és az állami hálózatok területére terjessze ki.

Zárószavak

Összességében ez egy nagy üzlet az iparágban, amely része a HP közel negyedszázados hálózati törekvéseinek. A Juniper kiemelkedő technológiával rendelkezik, emiatt ez egy érdekes felvásárlás lehet. A Juniper számára ez egy jó időpont a kilépésére, a HP/ HPE-nek pedig van múltja abban, hogy ebben az életciklus-szakaszban lévő vállalatokat vásárol fel. A Juniper befektetői és alkalmazottai számára az ügylet megfelelő prémiumot kínál a vállalat elmúlt években elért árfolyamához képest.