A Dell következő generációs PowerEdge szerverei MI feladatokat is céloznak

dell-amd-heroA Dell már szállítja az Intel 4. generációs Xeon Scalable processzorokkal és az AMD 4. Gen EPYC CPU-val épített PowerEdge szervereit.

Az előző 3. Gen AMD-alapú PowerEdge szerver sorozat után a Dell egy sor Scalable Xeon Intel-alapú és 4. Gen AMD-alapú PowerEdge rendszert mutatott be, amelyek az adatközpontokat, a nyilvános felhő- és a peremkörnyezeteket célozzák, és amelyek adatintenzív alkalmazások, köztük az AI következtetések futtatására vannak kihegyezve.

A legújabb rendszerek, akárcsak a tavalyiak, a vállalat Smart Flow kialakításával rendelkeznek, amely csökkenti az energiaköltségeket a nagyobb központokban. A Smart Flow tovább csökkenti a CO2-kibocsátást, és nagyobb légáramlást tesz lehetővé a rendszerben anélkül, hogy az általános teljesítmény lassulna – közölte a Dell.

A Dell emellett kibővítette Apex képességeit, amelyek lehetővé teszik a szervezetek számára a továbbfejlesztett as-a-service megközelítést, így az adminisztrátorok hatékonyabban használhatják ki a meglévő számítási erőforrásokat – közölte a vállalat.

A PowerEdge sorozat újdonságai közé tartoznak az Nvidia H100 Tensor Core GPU-kat és az Nvidia AI Enterprise szoftvercsomagot tartalmazó PowerEdge XE szerverek, amelyek egy teljes körű, mesterséges intelligencia termelési platformot alkotnak. A hardveres változások az elődhöz képest 2,9-szeres teljesítménynövekedést biztosítanak egyes modellek — például az új R760 — számára az AI következtetések futtatása során, közölte a vállalat.

A többi új rendszer közé tartozik a PowerEdge HS 5610 és HS5620, amelyeket kifejezetten a több szállítót üzemeltető adatközpontokat kezelő felhőszolgáltatók számára terveztek. Az 1U és 2U rack magasságban egyaránt elérhető rendszerek szervertermi hidegfolyosó optimalizált konfigurációkat tartalmaznak, és opcionálisan a Dell Open Server Managerrel is rendelhetők a több szállítót érintő menedzsment egyszerűsítése érdekében.

A felhasználók bármelyik PowerEdge rendszert megrendelhetik az NVIDIA Bluefield adatfeldolgozó egységeivel, így nagyobb gyorsítási és munkaterhelés-elkülönítési képességekhez juthatnak, ami javítja az energiahatékonyságot a többfelhős környezetekkel való munka során – közölte a vállalat.

A PowerEdge R760, amely az Intel Deep Learning Boost és Advanced Matrix Extensions funkcióval rendelkezik, 20%-kal gyorsabban futtat VDI-környezeteket, és a tavalyi rendszerekhez képest mintegy 50%-kal több SAP Sales & Distribution felhasználó befogadására képes egy szerveren.

A PowerEdge R760 a tavalyi rendszerekhez képest 20%-kal gyorsabb lett.

A Dell továbbfejlesztette felügyeleti szoftverét, és új szolgáltatásokkal egészítette ki a szerverek kezelésének megkönnyítése érdekében, többek között: Dell CloudIQ, amely mostantól egyesíti a proaktív felügyeletet, a gépi tanulást és a prediktív elemzést, valamint a szerverek részletes áttekintését, függetlenül azok tartózkodási helyétől; és a Dell ProDeploy Factory Configuration szolgáltatás, amely a rendszereket a felhasználó által preferált operációs rendszerrel, hypervisorral és BIOS beállításokkal szállítja.

DELL PowerEdge az AMD EPYC chipjével

A Dell piacra dobta a PowerEdge szervereket az AMD EPYC Gen 4. processzorokkal. A szerverek a vállalat szerint akár 50%-kal több processzormagot támogatnak, és egyes adatintenzív munkaterhelések akár 120%-kal gyorsabban futnak, mint elődeik.

Az AMD chip hozzáadása a szervercsaládhoz szükséges volt ahhoz, hogy a Dell x86-alapú szerver versenytársaival lépést tartson, és megfeleljen a vállalati informatikai üzletek elvárásainak – vélik a szakértők.

Az új rendszerek teljesítményének jelentős növelése a DELL PowerEdge rendszerek előző generációjához képest szintén növeli a Dell hitelességét a modernebb munkaterhelést alkalmazni kívánó felhasználók körében.

„Ezek a teljesítménynövekedések lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy AI és HPC munkaterhelést hajtsanak végre, és így nagyobb értéket nyerjenek ki az adat- és IT-beruházásaikból” – mondta Kuba Stolarski, az IDC infrastrukturális rendszerek, platformok és technológiák csoportjának kutatási alelnöke. „A folyamatos innováció fontos ahhoz, hogy a felhasználók rendelkezzenek azokkal az eszközökkel, amelyekre szükségük van az egyre inkább adatközpontúvá váló világban felmerülő problémák megoldásához.”

Az új sorozatban megtalálható a PowerEdge R7625, egy kétfoglalatos, 2U-s rack rendszer, amelyet adatintenzív alkalmazások, például memórián belüli adatbázisok futtatására terveztek; valamint a PowerEdge R7615, egy egyfoglalatos, de 2U-s szerver, amely gyorsabb memória-sávszélességgel és csökkentett késleltetéssel rendelkezik, és az AI-munkaterhelések felgyorsítására tervezték.

A másik két rendszer a PowerEdge R6625, egy kétfoglalatos, 1U-s rendszer, amelyet HPC-munkaterhelésekhez és több virtuális asztali példány futtatásához terveztek; valamint a kistestvér PowerEdge R6615, egy egyfoglalatos, 1U-s szerver, amely kisebb alapterülettel rendelkezik, hogy megfeleljen a helyszűkében lévő kis- és középvállalatoknak.

„A processzorok minden egyes új generációja egyre energiaéhesebbé válik, mivel a vállalatok egyre több erőforrást terveznek a chipbe” – mondta Stolarski. „Az ügyfelek kezdenek eljutni arra a pontra, amikor valami kifinomultabbra van szükségük, mint a hideg- és meleg folyosók váltakozása az adatközpontokban.”

Dell PowerEdge biztonság

A biztonsági fejlesztések közé tartozik a rendszerlezárás, az eltérésérzékelés és a többfaktoros hitelesítés. A kiegészítések lehetővé teszik, hogy az új rendszerek végponttól végpontig tartó indítási rugalmassággal működjenek, jobban garantálva a biztonságot az egész adatközpontban a vállalat szerint.

A biztonsági fejlesztéseket kiegészíti a lapkán elhelyezett AMD security processzor. A chip az EPYC lapkákkal együttműködve teszi lehetővé az olyan technológiák alkalmazását, mint például a bizalmas számítástechnika, közölték a Dell illetékesei.

Az AMD ezen „security by design” megközelítése egy beágyazott biztonsági alrendszert is tartalmaz, amely tovább védi az adatokat, és az AMD Infinity Guard biztonsági funkcióira épül, amely fizikai és virtuális biztonságot egyaránt kínál.

Az új Intel-alapú szerverek tartalmazzák a Dell Secured Component Verification technológiáját, amely a tervezéstől a szállításig ellenőrzi az ellátási lánc biztonságát. Emellett az Intel rendszerek többfaktoros hitelesítést tartalmaznak, és integrálva vannak a Dell iDRAC kínálatával, amely a felhasználók személyazonosságát ellenőrzi, mielőtt hozzáférést biztosítana számukra.

Az Infinity Guard a Dell iDRAC kínálatával együttműködve automatikusan rögzíti a szerverek hardver- és firmware-összeállításának részleteit a gyártás időpontjában, így a végfelhasználók ellenőrizhetik, hogy a szervereket nem manipulálták-e a gyárból való kiutazásuk során – közölte a Dell.

„A hozzáadott biztonsági képességek közvetlen a rendszerbe építése segít a felhasználóknak jobban lépést tartani az adatok terjedésével, amelyek olyan környezetekben terjednek, ahol a biztonsági fenyegetések is egyre nagyobbak” – mondta Stolarski.

„Az AMD és a Dell megközelítése az volt, hogy a biztonságot közvetlenül a rendszerbe építik be, a chippel kezdve és a vermen felfelé haladva” – tette hozzá. „Ezzel a bejelentéssel nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra és az energiagazdálkodásra, mert ezek azok a területek, amelyek nagyon sok pénzébe kerülhetnek a vásárlóknak.”

Az összes AMD EPYC Genoa processzoros DELL szerver már rendelhető a shop.szerver.hu-n.