A VMware megölése – vélemény

vmware-by-broadcomAmióta a Broadcom tavaly novemberben befejezte a VMWare felvásárlását, az ügyfelek a következményeket emésztik – és egyáltalán nem elégedettek.

Amikor a Broadcom tavaly novemberben 69 milliárd dollárért megvásárolta a VMware-t, tudtuk, hogy változások lesznek. Azt viszont nem tudtuk előre, hogy a Broadcom radikális változásai miatt a partnerek és az ügyfelek is hamarosan megkérdőjelezik majd a VMware iránti elkötelezettségüket.

Én személy szerint soha nem szerettem a VMware-t. De tudom, hogy sok informatikus esküszik a széles termékpalettájára. Legalábbis a közelmúltig így volt. Most, hogy a Broadcom kiterítette a kártyáit a virtualizációs erőmű jövőjével kapcsolatban, már egészen más a helyzet.

A VMware ügyfelei már azelőtt is kételkedtek a felvásárlásban. A Forrester Research becslése szerint a VMware vállalati ügyfeleinek akár 20 százaléka is mihamarabb átváltana egy új virtuálisgép-platformra.

Hogy miért? A Forrester elemzői szerint ügyfeleik „kimerültek a jelentős áremelkedésekben, a degradálódó támogatásban és a szoftvercsomagok kényszerű kötelező előfizetésében, ahol egyes modulok, mint például az NSX és az Aria Suite/vRealize Suite, polcszoftverként végzik”.

A Broadcom CA Technologies és Symantec felvásárlások során alkalmazott felvásárlási-felvásárlási és elégetési megközelítése alapján nem bíztak abban sem, hogy a VMware általuk kedvelt termékei és szolgáltatásai megmaradnak.

Igazuk volt.

A Broadcom több mint 56 VMware-terméket és platformot ölt meg, köztük olyan kedvenceket, mint a VMware vSphere+, a VMware Aria Suite és a VMware NSX. A VMware „végfelhasználói” számítástechnikai egységét is dobja, amely a Workspace ONE és a Horizon ajánlatokat foglalja magában.

Több vonalat is eltemetnek. A legtöbb embert az fogja zavarni, hogy a Broadcom úgy döntött, csendben kivágja a VMware ingyenes ESXi hipervizorát. A Broadcom ezt be sem jelentette. Csak azért szereztünk róla tudomást, mert egy éles szemű felhasználó kiszúrt egy tudásbázis-cikket, amelyből kiderült, hogy megszüntetik.

A vállalatok számára ez nem olyan nagy ügy. Ismerek egy maroknyi embert, akik az ESXi ezen korlátozott verzióját használták. De sok olyan embert is ismerek, sőt a legtöbb VMware-barátomat is, akik csak azután kezdték el használni a VMware stacket, hogy az ingyenes ESXi hipervizorral babráltak. Mások szerették, hogy az ingyenes verzióval tesztelhették a projekteket, mielőtt a termelésbe vitték volna.

Ezek az idők elmúltak.

Ó, szóval van egy örökös licenced, és úgy gondolod, hogy minden rendben lesz? Nem, az önök termékei is tönkremennek. Az új VMware megszünteti az örökös licencek értékesítését, így ha a kedvenc termékét nem ölik meg, akkor előfizetést kell fizetnie, hogy megtarthassa. Innentől kezdve a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) licencelésre számíthat.

A Broadcom szerint mindez az „üzleti tevékenységének átalakításáról szól, hogy gyorsabb innovációt nyújtson nagyobb értékkel az ügyfelek számára, és még jobb nyereségességet és piaci lehetőséget a partnereink számára”.

Nos, nem szívesen mondom, Broadcom – de a hallottak alapján az ügyfelei és a partnerei nem értenek egyet. A VMware riválisai, köztük a Nutanix. Scale Computing és Virtuozzo, viszont imádják. A nagyobb cégeknek, például a Microsoftnak a Hyper-V/Azure Stackkel és a Red Hatnak az OpenShift virtualizációval szintén van oka arra, hogy a VMware ügyfeleit a marketinglistájuk élére helyezzék.

A VMware licencváltozása mellett, ami mindig aggasztó, a VMware-ügyfelek az új vonal árazása miatt is betegre aggódják magukat. A VMware már azelőtt is drága volt, hogy a Mastodon felvásárolta volna a céget. Joggal tartanak attól, hogy még többet fognak fizetni.

A VMware egykor virágzó partnerei is aggódnak. A legtöbb vállalat nem dolgozik közvetlenül a VMware-rel. Helyette partnerekkel dolgoztak. Először a Broadcom dobta ki az összes viszonteladóját és szervizpartnerét. Aztán megnyitotta az ajtót korábbi legjobb partnerei előtt, hogy visszatérjenek. Tényleg? Nos, a VMware is közvetlenül vitte el a 2000 legjobb ügyfelét, ami nem sok helyet hagy a VMware korábbi partnereinek. A VMware partneri szlogenje, a „VMware Partners: An Ecosystem of Trust” (A bizalom ökoszisztémája) biztosan üresen hangzik.

Ha abban reménykedik, hogy a jó öreg VMware-partner segíthet eligazodni ebben a szép új Broadcom/VMware helyzetben, felejtse el. Sokan önök közül magukra maradnak. És őszintén szólva, ha én VMware-partner lennék, akkor mással keresnék partnert, és azon dolgoznék, hogy módot adjak arra, hogy a VMware-termékekről egy másik termékcsaládra váltsanak.

És ha VMware-ügyfél lennék, én is más utat keresnék. A Broadcom mondhat, amit akar, hogy a változtatásai hogyan javítják a dolgokat, de én ezt nem veszem be. A Broadcom vállalati szoftverbeszerzési múltja nem jó. Nem látok okot arra, hogy azt higgyem, ezúttal jobb lesz – viszont sok okot arra, hogy úgy gondoljam, ez egy olyan fúzió és felvásárlás, amely a végén senkinek sem lesz jó.