Az ARM leveri az x86/AMD processzorokat?

Itt egy becslés az ARM processzoros szerverek piaci részesedéséről az x86/AMD szerverekhez képest, 2024-ben:

  • ARM CPU-k: Körülbelül 10%
  • x86/AMD CPU-k: Körülbelül 90% (az AMD nagyjából 18%-kal, az Intel pedig a fennmaradó 72%-kal).

Ezek az adatok iparági jelentéseken és újságcikkeken alapulnak, például a Mercury Research és a DigiTimes Research cikkein.

Az ARM szerver CPU-k jelentős növekedést mutatnak: bár még mindig kisebb szereplő, az ARM szerver CPU-k dinamikusan növelik piaci részesedésüket. Ez olyan tényezőknek köszönhető, mint a hatékonyság és térnyerésük olyan felhőóriásoknál, mint az Amazon és a Microsoft.
Az AMD erőteljesen növekszik az x86-os szerverek piacán: Az AMD folyamatosan növeli piaci részesedését a szervereken, különösen az Intel Xeon processzorokkal szemben.
Az Intel még mindig többségi részesedéssel rendelkezik: Az AMD növekedése ellenére az Intel továbbra is meghatározó szereplő az x86-os szerverek piacán.

Ha szeretnél többet megtudni az ARM processzoros szerverekről, a legjobb forrás a shop.szerver.hu cikke lehet.

Egyértelműen nyílik az ARM olló

Úgy véljük, hogy az ARM processzoros pc-k és szerverek hozhatják létre az első olyan ökoszisztémát, amely elegendő teljesítményt, eszköztárat és gyártói támogatást nyújt ahhoz, hogy magabiztos kihívója legyen az Intel x86-nak.

Az ARM szerverek forgalma százszorosára nőhet 2030-ra: a 2020-as kevesebb mint 1 milliárd dollárról 100 milliárd dollárra, ami magasabb szint, mint a mai x86-é. A RISC-V is jelentős mértékben hozzájárulhat ehhez ugyanebben az időszakban.

Az ARM architektúrájú szerverek, amelyeket pl. az Ampere és az NVIDIA is képvisel, a megnövelt magszám és az energiahatékonyság révén vetekednek az x86-os társaikkal.

Az Ampere Altra Max CPU-k akár 128 maggal és 128 PCIe Gen4 sávval büszkélkedhetnek, ami fokozza a felhő- és edge computinghoz alkalmas párhuzamos feldolgozást.

Ampere Altera Max CPU, Cores: 128 Clock: 2.80 GHz Max. turbo clock: 2.80 GHz L3 Cache: 16 MB TDP: 230 W

Az NVIDIA Grace CPU-k a HPC-t és az AI-t célozzák, NVLink C2C összeköttetéssel és integrált LPDDR5X memóriával a hatékony adatáramlás érdekében.

Mindkettő a teljes üzemeltetési költség (TCO) előnyeit hangsúlyozza, optimalizálva az energiafelhasználást és a magok árazását. Ezek az alternatívák egyértelműen diverzifikálják a számítástechnikai tájképet, kihívást jelentve a hagyományos x86-os rendszereknek a felhő-, az edge-, a HPC- és az AI-tartományokban.

A megcélzott alkalmazások elsősorban:
Felhő / Virtualizáció / Edge Computing / Mesterséges intelligencia (AI) / Adatbázisok