Fedezd fel a jövőt PCIe 5.0-val

PCI Express 5.0A mai világban a világ tele van gyors adatokkal, mesterséges intelligenciával és gyors növekedéssel, amelyet a technológiai újítások jelentősen támogatnak. Nem szabad azonban elfelejteni a technológiákat és protokollokat, amelyek lehetővé teszik ezt a fejlődést. Sok olvasónk kérte, hogy mutassuk be a PCI Express és a DDR új generációit, és hogy milyen előnyökkel járnak a korábbi generációkkal szemben.

Mi is az a PCI Express?
A PCI Express interfészt úgy képzelhetjük el, mint a rendszer „gerincét”. Röviden, a PCIe 5.0 gyorsan továbbítja az adatokat a CPU, a GPU, a FPGA, a hálózati eszközök és az ASIC gyorsítók között különböző vonalszélességű kapcsolatokon keresztül.

Hogyan értsük meg a PCIe 4.0-ról 5.0-ra való ugrást?
A PCI Express (PCIe) technológia már régóta a adatvezérelt világunk gerincét képezi, és a PCIe 5.0 megjelenése új korszakot indít a nagy sebességű adatforgalom és a felületek fejlesztése terén. A PCIe 4.0-ról 5.0-ra való váltás megduplázza a maximális elméleti átviteli sebességet. Röviden: gyorsabb NVMe meghajtók, gyorsabb GPU-k, gyorsabb hálózat és tárolás.

pci-5-0-tabla

 

Gyakran halljuk a kérdést: „Ez a sebesség feleslegesen magas, van-e rá egyáltalán szükség?”.

A válasz mindig az igényektől függ.

Természetesen, ha a felhasználó csak egy hálózati kártyát vagy vezérlőt használ a PCIe foglalatokba, akkor nincs probléma a régebbi PCIe 3.0 vagy 4.0 használatával.

Azonban vannak olyan felhasználók is, akiknek alapvetően minden PCIe vonal GPU-kártyákkal van feltöltve, és például HPC-számításokkal vagy AI-modellek képzésével foglalkoznak. Számukra a PCIe 5.0 hatalmas előnyt jelent.

A PCIe busz magasabb sebessége és a speciális optimalizációk révén mostanra jelentősen hatékonyabban tudnak számításba lépni.

Mi a helyzet a kompatibilitással?

Egy másik előny, hogy ezek a szabványok visszafelé kompatibilisek. Például egy grafikus kártya:

  • PCIe 5.0 grafikus kártya PCIe 4.0 foglalatban is működik, de csak PCIe 4.0 sebességgel.
  • PCIe 4.0 grafikus kártya PCIe 5.0 foglalatban is működik, de szintén csak PCIe 4.0 sebességgel.

DDR4 vagy DDR5?

Nemrég még a szerverek DDR5 memóriái viszonylag drágák és nehezen elérhetők voltak. Azonban ez gyorsan változik, és ennek köszönhetően fokozatosan kerülnek előtérbe nem csak az asztali, hanem az vállalati szegmensben is. Nézzük meg együtt, miben haladják meg az új DDR5 memóriák a korábbi generációt, miért használják őket olyan gyakran, és vajon megéri-e a DDR4-gyel szemben.

Gyorsaság és frekvencia
A DDR5, mint a legújabb generáció, magasabb memóriasebességet kínál. A DDR4 modulok maximális sebessége 3200 MT/s (1600 MHz) volt, míg a leglassabb DDR5 modulok 4800 MT/s (2400 MHz) sebességet kínálnak, és a leggyorsabb RDIMM modulok akár 5600 MT/s (2800 MHz) sebességet is kínálnak. A szerverszegmens kissé konzervatívabb, mint az asztali számítógépek, de láthatjuk, hogy előbb-utóbb a szervereknél is várhatóan 8000 MT/s (4000 MHz) modulok lesznek. A DDR5 tehát magasabb memória-CPU átviteli sebességet és ezzel együtt a rendszer teljes adatátviteli sebességét kínálja, ami különösen előnyös az adatbázisok és a Big Data, a virtualizáció, a HPC, az AI/ML vagy a webszerverek esetében.

Alacsonyabb energiafogyasztás
A DDR5 modulok 1,1 V-on működnek a DDR4 1,2 V-jához képest. A kisebb szervereknél ez elhanyagolható különbségnek tűnhet, de a RAM-kapacitása TB-ban kifejezett szervereknél akár 20%-os energiamegtakarítást is eredményezhet.

On-die-ECC (ODECC)
A DDR5 memóriak újdonsága az ECC közvetlenül a chipen. Ez nem a hagyományos ECC, mint ahogy azt ismerjük, és nem is arra szolgál, hogy az ECC-t helyettesítse. Ez azonban egy további védelmi réteg, így az asztali RAM-ok védettebb adattovábbítást kapnak, a szerver RAM-ok pedig „kettős ECC”-t kapnak.

Magasabb modulkapacitás
Jelenleg a maximális kapacitás 256 GB modul, ami a DDR4-re és a DDR5-re is vonatkozik. A gyártók azonban jelenleg 512 GB-os modulokon dolgoznak, amit a régebbi DDR4 nem tesz lehetővé. Ennek eredményeképpen lényegesen nagyobb RAM-kapacitás érhető el egy szerveren, és például a csomópontok számának csökkentésével lehet spórolni.

Ár
A DDR5 számos előnnyel rendelkezik, de fontos a árra is gondolni, és ezek a döntések általában nagyon egyedi jellegűek. Természetesen mindig segítünk a vásárlónak felmérni, hogy szükséges-e új DDR5-ös szerverre cserélni, vagy elegendő-e a meglévő DDR4 modulok bővítése.

Kompatibilitás
Bár vannak olyan processzorok, amelyek képesek DDR4-gyel és DDR5-tel is működni, a döntő tényező az alaplap, és ezek a két memóriageneráció nem kompatibilis egymással.

Ha szakértői tanácsra vagy egyedi ajánlatra van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni csapatunkkal, és mi szívesen segítünk. A szerver.hu csapata.