Vállalati funkciók, melyeknek a felhőben a helye

A Covid-vakcina megjelenésével most már látjuk az alagút végét: nagy valószínűséggel 2021 őszén már csaknem „normális” mederbe kerül az életünk. A járvány technológiai hatásai ennél maradandóbbak, becslések szerint egészen 2024-ig alakítja IT-költéseinket. A Gartner becslése szerint a nyilvános felhőtechnológiára fordított összegek 18,4 százalékkal bővülnek 2021-ben, 304,9 milliárd dollár bevételt termelve. A növekedést nagyrészt a járvánnyal kapcsolatos viselkedés generálja, például a vészhelyzet alatt tömegesen megismert és bejáratott távoli munkavégzés a veszély elmúltával is megmarad a Gartner szerint a vállalatok 75 százalékánál. A home office-hoz pedig felhőtechnológiák kellenek.

A járvány fél év alatt elintézte, amit az IT-sek tíz éve javasolnak

1. Reziliens lesz a vállalat a felhőtől

A járványügyi védekezések arra kényszerítették a szervezeteket, hogy három fő területre fókuszáljanak: megfogják a költségeket és optimalizálják az IT-büdzsét, biztonságos munkakörnyezetet alakítsanak ki a távolról dolgozóknak, illetve reziliens vállalatot építsenek. Mindhárom területet támogatja a felhő technológia. Éppen azokat az előnyöket ígéri, amelyekre egy kényszerhelyzetben kiemelten szükség van: szükség szerint igénybe vehető szolgáltatásokra, könnyen méretezhető, szinte azonnal használható folyamatokra, amelyek költsége a használat függvényében alakul.

A járványon túl is érdemes a vállalatoknak a kulcsfontosságú munkafolyamatokat és technológiákat azonnal a felhőbe költöztetni, hiszen így felkészülhetnek nem várt diszrupciókra, változás- és válságálló, azaz reziliens céget alakíthatnak ki.

Felhőinfrastruktúra-szolgáltatások (Infrastructure as a Service, IaaS)

2. Mobilitás

A távoli munkavégzéshez elengedhetetlenül szükségesek a mobil eszközök és alkalmazások, segítségükkel a kollégák biztonságosan hozzáférhetnek a vállalati alapszolgáltatásokhoz és -adatokhoz. A mobileszközök és -alkalmazások használata rugalmasan változik a vállalat feladatai és a távolról dolgozó kollégák számának függvényében. A mobil munkafolyamatok és technológiák a felhőszolgáltatások segítségével teljesedhetnek ki.

Ügyelni kell a felhőtechnológiai partner kiválasztásakor arra, hogy a szolgáltató támogassa a robusztus és tényleg könnyen méretezhető mobil szolgáltatásokat. Érdemes natív felhőmegoldásokban gondolkodni a meglévő vállalati alkalmazások migrációja helyett, nem várt előnyöket hozhatnak.

3. Kollaboráció és tartalommenedzsment

A Microsoft Office 365, iWork és Google Workspace (volt G Suite) csupán három példa olyan vállalati alkalmazásokra, melyek támogatják a kollaborációt. Már a járvány előtt is sok vállalat használta és kihasználta a bennük rejlő lehetőségeket, ezek a könnyen bevezethető, felhő alapú megoldások iskolapéldái. A felhő alapú kollaboráció a távoli, együttes munkavégzés alapja. Egyes szektorokban a teljes felhő alapú kollaboráció és vállalati tartalommenedzsment a különböző, arra az iparágra jellemző előírások vagy speciális törvények miatt nem érhető el, viszont ezek a vállalatok jelentik a kivételt.

Kollaboráció és tartalommenedzsment

4. Videókonferencia

A videókonferencia-megoldások a kapcsolattartás legfontosabb eszközei a távolról, és-vagy home office-ban dolgozók számára. A járványügyi korlátozások elrendelésekor a videókonferencia használata egyes piacokon az addigi kétszeresére-háromszorosára nőtt szinte egyetlen éjszaka alatt. A minőségi videókonferencia-megoldások komoly infrastruktúrát, sávszélességet igényelnek, használatuk gyakorisága is óriási kilengéseket mutat. Mindezen jellemzők ideális felhőszolgáltatássá teszik. Megbízható, kipróbált és rugalmas méretezhetőséget nyújtó szolgáltatót válasszunk.

5. Virtuális munkaasztal és távoli munkaállomás-menedzsment

A virtuális desktop vagy munkaállomás-virtualizáció az IT-rendszergazdák eszköze, segítségével elválasztják a fizikai, asztali számítógépet, a munkaállomás környezetét a felhasználók által használt alkalmazásoktól. A távoli munkavégzés biztosításának legfontosabb eszköze, hiszen az kollégák bárhonnan a világról hozzáférhetnek a vállalati környezetben, munkagépen használt alkalmazásokhoz és dokumentumokhoz. Legtöbbször adatközponti szolgáltatásként találkozunk vele. A felhő alapú munkaállomás-virtualizáció is elterjedt technológia, amely jóval stabilabb és méretezhetőbb kontrollpontot biztosít az adatközponti megoldásokhoz képest.

Munkaasztal-szolgáltatások (Desktop as a Service, DaaS)

6. Méretezhető alkalmazások

Azokat az alkalmazásokat tekinthetjük méretezhető alkalmazásoknak, amelyek jobban, gyorsabban, megbízhatóbban működnek, több felhasználót szolgálnak ki – ha további erőforrásokat (memóriát, számítási kapacitást) biztosítunk számukra. A méretezhető alkalmazások iránti megnövekedett igény miatt a vállalatok adatközponti alkalmazásaikat felhőplatformra terelik át. A trendet az IT működési modelljének megváltozása is gyorsította: a könnyen méretezhető felhőkörnyezetek üzleti sikereket mutattak fel, így a dinamikusan változó felhasználószámot vagy számítási kapacitás igénylő alkalmazások számára a felhő vált a kedvelt működési környezetté.

7. Katasztrófatűrés, üzletmenet-folytonosság

A Gartner becslése szerint 2023-ra a vállalatok 50 százaléka megnöveli a felhő alapú katasztrófa helyreállítási (disaster recovery – DR) megoldásokra szánt költségvetését. A felhő alapú DR-megoldások erőssége, hogy használat alapon lehet igénybe venni, vagyis csak katasztrófahelyzet esetén, az adatok visszaállításakor kell ténylegesen hozzájuk fordulni. A felhő alapú DR-technológiával komoly költségcsökkentést érhet el a vállalat még akkor is, ha csupán másodlagos megoldásnak használja.

Az üzletmenet-folytonosságot garantáló megoldások pedig biztosítják, hogy a vállalati folyamatok a krízis alatt és után is megfelelően működjenek. 2020-ban ez a terület kiemelten fontosság vált. A Gartner felmérése szerint 2020-ban a vállalatok csupán 12 százaléka működött a szokásos menetrendben. A felhőbe épített redundanciák garantálják, hogy a technológia alapból hibatűrő, és magasabb rendelkezésre állást garantál a vállalatoknak, mint az adatközponti megoldások.


Publikus felhőszolgáltatásokra költött összegek
(millió dollár)

 

2019

2020

2021

2022 

Üzletifolyamat-szolgáltatások,
(Business Process as a Service, BPaaS)

45.212

44.741

47.521

50.336

Infrastruktúra-szolgáltatások
(Platform as a Service, PaaS)

37.512

43.823

55.486

68.964

Alkalmazások
(Software as a Service, SaaS)

102.064

101.480

117.773

138.261

Biztonsági- és menedzsment szolgáltatások

12.836

14.880

17.001

19.934

Felhőinfrastruktúra-szolgáltatások
(Infrastructure as a Service, IaaS)

44.457

51.421

65.264

82.225

Munkaasztal-szolgáltatások
(Desktop as a Service, DaaS)

616

1.204

1.945

2.542

Teljes piac

242.696

257.549

304.990

362.263

Forrás: Gartner és itbusiness.hu