Hyper-V-re optimalizált SUSE Linux Enterprise Server a Novelltől

A Novell és a Microsoft együttműködésének gyümölcseként megszületett a SUSE Linux Enterprise Server 10-nek egy új változata, amelyet kimondottan a Hyper-V virtualizációs köztesrétegen való futásra optimalizáltak. Az előre konfigurált és tesztelt szoftvert mindkét cég teljeskörűen támogatja.

A Microsoft és a Novell 2006 végén kötöttek egyezséget többek között közös fejlesztésekről a virtualizáció területén. Ennek keretében a két vállalat közös kutatás-fejlesztési központot hozott létre a Novell cambridge-i (Massachussetts, USA) főhadiszállásán. A közös munka gyümölcseként most megérkezett a virtualizációra optimalizált SLES10, amelyet felkészítettek arra, hogy hypervisoron működjön, ennek érdekében a kernelt és egyes drivereket is úgy módosították, hogy a lehető legnagyobb teljesítményre legyen képes ilyen környezetben.

Hargitai Zsolt, a Novell hazai leányvállalatának kereskedelemtámogatási vezetője a HWSW-nek elmondta, a fejlesztésekből a virtuális gépen futó összes alkalmazás profitál, a legnagyobb hasznot azonban az I/O-intenzív szoftverek húzhatják, ugyanis a módosítások elsősorban azt célozzák, hogy a virtuális gép közvetlenül kommunikáljon a hardverrel, ne pedig emulációs rétegeken keresztül. Ez persze biztonsági és stabilitási kockázatokat is hordoz. Hogy megéri-e, egyelőre nem tudni, ugyanis konkrét teljesítményadatokat, összehasonlításokat azonban a Novell ezidáig nem hozott nyilvánosságra.

A Windows Vista és a Windows Server 2008 mellett a SLES10 az egyetlen operációs rendszer, amelyet felkészítettek arra, hogy a Microsoft hypervisorán optimalizáltan fusson. A nagy szervergyártók közül a Dell állt a kezdeményezés mellé, és vállalta, hogy saját PowerEdge szerverein teszteli és minősíti a Microsoft és a Novell közös megoldását.

Forrás: HWSW

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.