x86-os SUN szerver megoldások

SUN Fire 4140
SUN Fire 4140

Az új AMD Opteron processzoros szerverek legkisebb helyet elfoglaló típusa a Sun Fire X4140. A kiszolgáló 1U magas, AMD Opteron 2200 vagy 2300 processzorokkal készül (két, vagy négymagos processzor). A szerverben két processzor lehet, azaz akár nyolcmagos szervert is üzemeltethetünk 1U magasságban. Memóriáját 128 gigabájtig lehet bõvíteni – ez a nyolc processzormaggal együtt virtualizációs alapnak nagyon is megfelelő, természetesen a Vmware-rel is együttműködik. A szerver elejét teljesen elfoglalják a meghajtók: itt találunk nyolc merevlemezes bővítőhelyet, illetve egy optikai meghajtót. A merevlemezek 2,5 hüvelykes SAS csatolású lemezek, ezekkel akár „házon belül” terabájtnyi tárolókapacitást tudunk kialakítani. A merevlemezek különböző RAID konfigurációkba is köthetők: 0, 1, 1E, 5, 5EE, 6, 10, 50, 60.

A szerveren négy darab gigabites Ethernet csatlakozót is találunk – ezzel is kínálja magát a szerver virtualizációs alapnak -, és három belsõ PCI-X bővítőhely is rendelkezésünkre áll. Külön dedikált Ethernet csatlakozója van felügyeleti célokra, ami a saját felügyeleti rendszeréhez kapcsolódik.

Természetesen a Solaris 10 is futtatható rajta, de a Red Hat Enterprise 4 vagy 5, a SLES 10, a Vmware ESX 3.02, és Windows 2003 szerver minden változatával is együttmûködik.

A Sun Fire X4240 szerver az X4140 nagytestvére: 2U magas, és ennek is a meghajtók fiókjai borítják az elejét. Összesen 16 belső meghajtót tud befogadni: ezek 2,5 hüvelykes SAS meghajtók. A SAS RAID vezérlõvel sokféle RAID konfiguráció állítható be: 0-tól 60-ig. Egy vagy két Opteron processzort használhatunk benne, akár négymagosakat is – a legnagyobb négymagos a 2,5 Ghz-es Opteron 2360 SE. Memóriája szintén 128 gigabájtig növelhető. Nemcsak a lemezek számát növelték, hanem a PCI Express foglalatok száma is hatra emelkedett. Virtualizált gépek futtatására kiválóan alkalmas, de nagy tárolókapacitása akár közepes cégek tárolókapacitási gondjait is képes megoldani.

SUN x4240
Sun Fire X4240

 

Ha pedig elsősorban az adattárolásra van szükségünk, és inkább nagyobb háttértárat használnánk, akkor sem kell feltétlenül valami tárolórendszerben (storage) gondolkodnunk. A Sun Fire X4500 külön nevet is kapott: adat-kiszolgáló. Egyedi eszköz, sajátos kialakítással.

Egy 4U magas gépről van szó, amiben találunk egy jó teljesítményű, kiépítésű kiszolgálót, ám a maradék helyet merevlemezeknek alakították ki. Hogy rengeteg lemez beleférjen, azokat szokatlan helyrõl lehet beilleszteni: a rackszerkényből kihúzott szerver tetejében van hely a közel félszáz lemezmeghajtónak.

A kiszolgáló alaplapjára két darab kétmagos Opteron processzort tudunk behelyezni, memóriája 16 gigabájtig bõvíthetõ. Négy gigabites hálózati csatlakozója van, ezen felül egy dedikált hálózati csatlakozója a felügyeleti célokra. Két alacsony PCI-X bõvítõhelyet is begyömöszöltek még a szerverbe – ez foglalja el a doboz kisebbik felét.

SUN x4500
Sun Fire X4500

 

Az adatszerver nagyobb felében 48 merevlemezhely van: 3,5 hüvelykes, 7200 fordulatú SATA II merevlemezek. Ezek nem drágák, és igen nagy kapacitásúak – a lemezek típusától függúen, teljes kiépítéssel 12-től 48 terabájtig kaphatunk tárolóhelyet.

A szerverrel Suntól megszokott operációs rendszer támogatást kapjuk: Solaris 10, Red Hat, SLES, MS Windows server 2003 változatai. A nagy lemezterületet igazán Solaris 10 ZFS alól tudjuk kihasználni, ekkor RAID 0, 1, 0+1, 5 és 6 közül választhatunk. Ahol kis helyen elérhetõ áron nagy tárterület kell, ott nagyon jó választás.

Forrás: Computerworld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük