Új Intel szerverprocesszorok: kisebb energiafelhasználás

Harpertown XeonAz Intel Corporation tovább növelte előnyét a hatékony energiafelhasználás területén két, a szerverekhez és munkaállomásokhoz gyártott, 45 nm-es processzor bemutatásával. A processzorok 50 watton, vagyis magonként csupán 12.5 watton futnak 2.50 GHz frekvencián. A négymagos Intel  Xeon processzorok L5400 sorozata a 45 nanométeres gyártási technológiából adódóan, valamint az új tranzisztor összetételnek köszönhetően sokkal kisebb energiát használnak, miközben nagyobb teljesítményt produkálnak.

A fogyasztás-tudatos, nagy számítási-teljesítmény igényű céges környezetek profitálhatnak abból igazán, hogy az Quad-Core Intel Xeon processzorok, az 50 wattos fogyasztási küszöböt fenntartva 25 százalékkal gyorsabbak és 50 százalékkal nagyobb cache mérettel rendelkeznek, mint alacsony feszültségű elődeik. A négymagos L5420 és L5410 processzorok 2,5GHz illetve 2,33GHz-en futnak, továbbá egy egyedi 12MB-os gyorsítótárral és egy célorientált 1333MHz-es FSB-vel is rendelkeznek.

Az Intel hafniummal készült, magas dielektromos állandójú, fémkapus tranzisztorainak köszönhetően a négymagos 45 nanométeres gyártástechnológiával készült alacsony feszültségű szerver processzoraink új távlatokat nyitnak, minden eddiginél jobb eredményeket mutatnak fel a hatékony energiafelhasználás területén. – mondta Kirk Skaugen, az Intel Server Platform csoportjának vezetője. „Ezek a csipek a megfelelő teljesítményt biztosítják, kevesebb energia felhasználása mellett.”

Több vállalat, köztük az Asus, DELL, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Gigabyte, HP, Hitachi, IBM, Microstar, NEC, Quanta, RAckable, Supermicro, Tyan and Verari támogatják az L5400 és L5210 sorozatokat. A következő negyedévben az Intel megkezdi egy új, kétmagos, alacsony energiafelhasználású processzor szállítását is, ami 40 wattos teljesítmény felhasználással, 3GHz-es órajellel, 6MB-os cache memóriával és 1333Mhz-es FSB-vel büszkélkedhet.
Az Intel 35 különböző 45 nanométeres, hafniumra épülő, magas dielektromos állandójú technológiával előállított processzort szállít szerverekbe, asztali gépekbe, valamint notebookokba az új gyártási eljárás tavaly novemberi világpremierje óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük