Windows Server 2008 újdonságok

Windows Server 2008Idén februárban került kiadásra az első „végleges” verzió, 5 évvel elődje a Windows Server 2003 után. Mostanra már Service Pack 2 is van hozzá szinkronban a Vistával. Nem kérdéses, hogy az újdonságokról könyvet lehetne írni (írtak is), így én csak a legszámottevőbbeket mutatom be.

A Windows Server 2008 az utolsó 32 bites változatban is elérhető Windows Server, de már ennek is vannak olyan kiadásai, amik csak 64 bites változatban érhetők el.

 

A kapható kiadások az alábbiak:

  • Windows Server 2008 Standard Edition
  • Windows Server 2008 Enterprise Edition
  • Windows Server 2008 Datacenter Edition
  • Windows HPC Server 2008
  • Windows Web Server 2008
  • Windows Storage Server 2008
  • Windows Small Business Server 2008 „Cougar” (csak x64)
  • Windows Essential Business Server 2008 „Centro” (csak x64)
  • Windows Server 2008 for Itanium-based Systems

A Standard, Enterprise és Datacenter kiadásokat Server Core módban is telepíthetjük. A Server Core módban csak a legalapvetőbb állományok kerülnek telepítésre. A teljes telepítés a sokszorosát foglalja a háttértárnak és a szerver erőforrásának. Azonban nem kerül telepítésre a grafikus felület, a .NET Framework, a Vezérlőpult, a Windows Mail és még néhány funkció. Első indításkor a parancsor fogad minket. A parancsorral történő alap beállítások után már távolról is kezelhető a rendszer.

A teljes telepítés esetén már egy Initial Configuration Tasks nevezetű felület fogad minket az első indításkor. Itt lehetőségünk van elvégezni az alap beállításokat.

Configuration
Initial Configuration Tasks

Részletes és mélyre menő beállításokat egy Server Manager nevű felületen végezhetünk. Itt található még az eseménynapló, a rendszerszolgáltatások kezelése, a szolgáltatások telepítése, eszközök listája, diagnosztika és még sok más.

Server Manager
Server Manager

Szintén a Windows Server 2008-ban debütál a Network Access Protection (NAP). Eddig a szabályozás egyik leghatékonyabb eszköze a Group Policy (csoportházirend) volt, de ez nem biztosít megfelelő védelmet a hálózatnak a kliensek felől leselkedő veszélyek ellen. Erre nyújt megoldást a NAP, ami a hálózat biztonságát hivatott fenntartani úgy, hogy csak „egészséges” klienseknek ad hozzáférést, azokat a klienseket, amik nem felelnek meg pedig segíti ennek az állapotnak az elérésében illetve csak korlátozott hozzáférést kaphatnak. Természetesen szerveri és kliens oldali részekből áll. Létezik Linuxhoz is NAP kliens így nem csak Microsoft kliensek használhatják.

A terminálszolgáltatások terén is nagy lépéseket tett előre a Windows Server 2008. Kezdetnek essen pár szó a kliens oldalról, ami nem más mint a Remote Desktop Connection (Távoli asztali kapcsolat): A Vistában találkozhatunk az új 6-os verziójával, de elérhető (részleges) frissítés az XP-hez is. Egyik legfontosabb újítása a hálózati szintű hitelesítés, de megjelenésbeli újítások is kerültek bele, mint például a dupla monitoros lehetőség, a nagyobb max felbontás (4096×2048) és a 16:10 / 16:9 képarány. Szerver oldalról három említésre méltó funkciót említenék: TS RemoteApp, TS Web Access, TS Gateway. A TS RemoteApp lehetővé teszi, hogy a szerver alkalmazásait úgy futtassuk, mintha az a kliens gép alkalmazása lenne. A TS Web Access értelemszerűen a webes, böngészőn keresztüli hozzáférés. A TS Gateway pedig HTTPS kapcsolaton keresztül, immár probléma mentesen kommunikál a szerverrel biztonságosabbá és egyszerűbbé téve a használatot.

Forrás: Lightning

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük