A SUN megadta magát az IBM-nek

Sun tervekMinden jel szerint előrehaladott állapotban van az IBM és a Sun Microsystems összeolvadása. A Kék Óriás ügyvédjei már a Sun szerződéseit és dokumentumait fésülik át, mintegy átvilágítva a céget, ami arra utal, hogy a Sun részéről gyakorlatilag zöld utat kapott az ügylet — írja belsős forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal és a Bloomberg.

Már a szerződéseket vizsgálják

Az IBM jogászcsapatai a Sun szerződéseit és dokumentumait vizsgálják át az ilyenkor szokásos elvárható gondosság elvétől vezérelve. Amennyiben a lap értesülései pontosak, úgy gyakorlatilag tényként kezelhető, hogy a Sun vezetése teljesen elkötelezte magát a vállalat eladása mellett, hiszen a Sun gyakorlatilag teljes vertikumában versenytársa az IBM-nek, ennek ellenére megosztja vele üzleti titkait. A Bloomberg forrásai szerint az akvizíció bejelentése akár már a héten megtörténhet.

Ez az átvilágítás napokba telik, és egyelőre nem tudni, mikor fejeződik be. Az IBM az elmúlt öt év során több tucat felvásárlást hajtott végre, így jelentős rutinnal rendelkezik a célpontok kiértékelésében és integrációjában. A Sun tevékenységei kiterjedtek és összetettek, komplex szerződéses viszonyban áll partnereivel és ügyfeleivel is, így a szokásosnál hosszabb lehet a procedúra. Ilyen bonyolító tényezők lehetnek a keresztlicencelési megállapodások, mint amilyen a Microsofttal 2004-ben aláírt, a különféle zárt és nyílt szoftverlicencek, vagy a kulcsügyfelek iránti szerződéses kötelezettségek. A WSJ forrásai szerint az IBM valószínűleg a Sun felvásárlása mellet dönt majd, a megállapodás értéke 6,5 és 8 milliárd dollár közé eshet. A Bloomberg forrásai részvényenként 10 dollárra taksálják a tranzakciót, ami 7,4 milliárd dolláros vételárat jelent.

Eltűnhet a Sun a süllyesztőben

A készülődő IBM-Sun fúzióról múlt héten rántotta le a leplet a WSJ, meg nem erősített értesülések szerint azonban a Sun már tavaly év vége óta keres magának szakmai vevőt, és többek közt a HP-t és a Dellt is megkereste. A Sun vezetőinek eladás mögötti logikája továbbra sem nyilvánvaló, amennyiben ugyanis az IBM vásárolná meg a céget, az valószínűleg a vállalat nagy részének végét is jelenti egyúttal. A Sunnak alig van ugyanis olyan termékvonala, melynek nincs IBM-es megfelelője, kezdve a SPARC/Solaris üzleti kritikus gépektől az x86-os tömegszervereken és HPC-megoldásokon át a merevlemezes és szalagos tárolókig, infrastrukturális és alkalmazásszoftverekig.

Valószínűtlen, hogy az IBM meghagyná a Sunt önálló entitásként, ahogyan az is valószínűtlen, hogy termékeit átemelné magának. Az IBM minden bizonnyal leginkább piacot, technológiát valamint némi fejlesztői erőforrást vásárolna, és középtávon a Sun jelenlegi termékkínálatának nagy részét valószínűleg megszüntetné vagy beolvasztaná saját portfóliójába. Ezzel nagyban megnövelné a piaci koncentrációt a számára fontos UNIX-piacon, melynek kétharmadát birtokolja a Sunnal együtt, a nagyvállalati szalagos tárolók területén pedig gyakorlatilag egyeduralkodóvá válna, versenytárs nélkül — ez utóbbi egyébként trösztellenes szempontból a leginkább aggályos pontja lehet egy ilyen tranzakciónak.

Az IBM-et a piacszerzés mellett motiválhatta az is, nehogy egy riválisa kezére jusson a Sun, különös tekintettel a hatalmas pénzügyi erővel rendelkező Ciscóra, vagy a brutális költséghatékonyságáról ismert Dellre, melyek számára a Sun lényegében komplementerként szolgált volna a szerverpiaci terjeszkedésben. Mint arról a HWSW is beszámolt, a Cisco belépett a szerverpiacra, hogy az adatközpontok egy átfogóbb beszállítójává váljon, kihívva maga ellen a HP-t és az IBM-et is.

Forrás: hwsw.hu

2 hozzászólás “A SUN megadta magát az IBM-nek” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük