Az Intel új processzorai most méginkább támogatják a vállalatokat

Xeon Powerful IntelligentAz Intel Corporation bemutatta 17 új, vállalatoknak szánt processzorát, köztük az Intel Xeon 5500 processzor-családot. A most bejelentett szerver-processzorok hordozzák a legforradalmibb tulajdonságokat a majdnem 15 évvel ezelőtt megjelent Intel Pentium Pro processzor óta. A chipek automatikusan alkalmazkodnak a szükséges energia-szinthez, meggyorsítják az adatközponti tranzakciókat és az adatbázisokban való keresést, valamint kulcsfontosságú szerepet játszanak azokban a tudományos felfedezésekben, ahol a kutatók a szuperkomputereket használják. Emellett kiváló energia-hatékonysági képességekkel is bírnak, így csökkentve az energia-költségeket.

A Xeon 5500 sorozat, korábbi kódnevén “Nehalem-EP” egy sor olyan áttörő technológiát vonultat fel, amelyek radikálisan javítják a rendszersebességet és sokoldalúságot. Ezen technológiák közé tartozik az Intel Turbo Boost technológia, a Hyper-Threading technológia, a Power Gates, a továbbfejlesztett Intel virtualizációs technológia, valamint az úgynevezett Extended Page Tables. Ezek mind segítenek a rendszernek abban, hogy különböző feladatok-mennyiségekhez alkalmazkodhasson.

Xeon 5500“Az Intel Xeon 5500 processzor-sorozat lehet az alapja a jövő évtized innovációinak.” – mondta Patrick Gelsinger, az Intel szenior alelnöke és Digital Enterprise Group-jának ügyvezetője. “Ezek a chipek áttörést jelentenek a teljesítmény, a virtualizáció és a munkamennyiség-felügyelet terén. Ezek kínálják a lehetőséget a világ legösszetettebb kihívásainak megoldásához és ahhoz, hogy kitolhassuk a tudomány és a technológia határait.”

15 milliárd összekapcsolt eszköz
Ahogy az internet-használat egyre jobban megközelíti az Intel által vizionált 15 milliárd összekapcsolt eszközt, az Intel Xeon 5500 sorozat ugyanúgy támogatja majd az internet infrastruktúrájának közeledő átalakulását. A high-tech iparág célja, hogy az alkalmazásokat optimalizált processzorról és számítógépes hardverről futtassák, amelyek igény szerint érhetőek el és megfelelően skálázhatók. A gyakran felhő-alapú számítástechnikának nevezett vízió rendkívül népszerű lehet, elsősorban a Xeon 5500 alkalmazkodási képessége és intelligenciája miatt.

A legnagyobb Intel Xeon teljesítményrekord a történelemben
A Xeon 5500 már több mint 30 új világrekordot állított fel és így új szabványokat szab a két-foglalatos processzorok teljesítménye terén, miközben az előző generációs Xeon 5400 előnyeinek több mint dupláját biztosítja.

A PRIMERGY* szerverplatformon futó Fujitsu új rekordokat állított fel: 240-es a SPECint*_rate_base2006 és 194-es eredménnyel SPECfp*_rate_base2006 teszten. A HP ProLiant ML370 G6 szerverre épülő HP a TPC*-C benchmarkon a korábbi 631,766 tpmC-s rekordot megdöntötte az Oracle 11g adatbázist használva. A SAP*-SD benchmarkon az IBM System x* 3650 M2 szerver 5100 SD eredménnyel új rekordot állított fel. A SPECpower*_ssj2008 benchmarkon, ami a szerverek energia-hatékonysági teljesítményét méri, a Xeon 5500 sorozaton alapuló Verari Systems VB1305 szerverplatform megdöntötte a korábbi rekordot, 1943 ssj_ops/watt eredménnyel. A VMmark benchmarkon, amely a virtualizációs teljesítményt méri, több Xeon 5500 sorozatra épülő platform megdöntötte a korábbi rekordokat, körülbelül 150 százalékos növekedéssel az előző generációs Intel Xeon processzor 5400 sorozathoz képest, köztül egy Dell PowerEdge R710 platform, melynek az eredmény 23.55@16 tiles lett.

 

Xeon 5500 tokAz intelligencia dinamikus fejlesztése
Függetlenül attól, hogy a vállalatok nagy-teljesítményt igényelnek vagy virtualizált környezetet használnak , hogy a tudósok új energia-forrásokat vagy távoli galaxisokat akarnak felfedezni, az alkalmazkodóképes Xeon 5500 processzor-sorozatra épülő számítógépeknek nagy szerep jut. A korábbi szerverprocesszorokhoz képest az új Xeon 5500 sorozat memória-sávja háromszoros, így könnyen kezeli a különböző munkamennyiségeket és munkafeltételeket. Az új Intel Turbo Boost technológia a felhasználók igényei alapján növeli a rendszer-teljesítményt, beállítja egy vagy több különálló mag órajelét.

 

Az Intel Xeon 5500 sorozat emellett automatikus energia-hatékonysági képességekkel is bír, így a felhasználók jobban kezelhetik kiadásaikat. Ebbe beletartozik az “alvó” állapotban felhasznált 10 wattnyi energia, amely az előző generációs termékekhez képest 50 százalékkal alacsonyabb. Az új, integrált energia-kapuk az Intel egyedülálló magas k együtthatójú kapu-technológiájára épülnek és lehetővé teszi, hogy a magok külön-külön is alvó állapotba kerülhessenek.
A Xeon 5500 sorozat emellett az intelligens energiafelhasználást is újabb szintre hozza az akár 15 automatizált működési állapottal. Ezek jelentős fejlesztést jelentenek a chipek energia-kezelése terén, hiszen az energia-felhasználás a valós-idejű igényektől függ és nem kell feláldozni a teljesítményt.

Ez és a processzorok más intelligens képességei maximalizálják a TCO-arányt azon felhasználók a számára, akik problémamentesen szeretnék átvinni jelenlegi rendszereiket a Xeon 5500 sorozatra. A gazdasági kihívásokkal teli időkben, ha a felhasználók régebbi Xeon szervereiket az új, Xeon 5500 sorozatra cserélik le, ez akár nyolc hónapon belül meg is térülhet nekik.

Új beágyazott processzorok
Az Intel Xeon L5518 és L5508 kifejezetten a kommunikációs piaci szegmenseknek szánt processzorok, melyek ideálisak az olyan, hőmérséklet szempontjából is kihívást jelentő, kis-méretű eszközökben való használatra, mint a pengeszerverek, a kommunikációs infrastruktúrához, biztonsághoz, tároláshoz vagy orvosi használatra szánt eszközök, rackmount szerverek, és a szabadalmazott, nem-általános formájú eszközök, például a router modulok vagy tengeralattjáró technológiák. Az L5518 2.13 GHz-es teljesítményt kínál 60 wattos energia-szinttel. Az L5508 tulajdonságai a 2.00 GHz és a 38 wattos energiaszint. Az új kommunikációs és beágyazott processzorok hét éves kiterjesztett élettartamú támogatást élveznek, hiszen ezek a chipek teszik lehetővé a jövő technológiáit, köztük a WiMAX-ot, igény-szerinti-videókat vagy a holografikus kommunikációt.

Új alkotóelemek
Az Intel új szerver-alaplapokat is bemutatott, amelyek még integráltabb alkotóelemekből állnak és amelyek elsősorban a csatorna-partnerek és hivatalos Intel-disztribútorok, valamint a “white box” szerver-gyártók használnak. Emellett az Intel bejelentette az Intel 82599 10 gigabites Ethernet kontrolleljét, amely jelentősen javítja a hálózati I/O teljesítményt a virtualizált adatközpontokban. Optimális az Intel Xeon 5500 platform megnövelt sávszélességének támogatásához, amely így több mint 150 százalékkal jobb I/O teljesítményt mutat a korábbi generációs szerverekhez képest, és amely még jobban megfelelhet a virtualizációs alkalmazások igényeinek.

Szintén mostantól elérhető az Intel Data Center Manager szoftver-fejlesztői csomag, amely lehetővé teszi a felügyeleti konzol-disztribútorok számára a kiterjesztett platform energia-felügyeletet és a rack és adatközpont energia-szintek dinamikus változtatását, hogy a változó munkamennyiség miatt a rack-ek ne haladják meg a beállított energia-szinteket.
Szerver-alkalmazások esetén a processzor maximális frekvenciája 2.93 GHz, 1333 MHz-es DDR3-as memóriával, valamint 60 és 95 watt közötti energiaszintekkel. Bizonyos körülmények között az Intel Turbo Boost technológiája a frekvenciát akár 3.33 GHz-es is képes felemelni, függően a processzortól és a rendszer-konfigurációtól. A munkaállomás-frekvenciák maximuma 3.20 GHz, 130 wattos energia-szinttel, és az Intel Turbo Boobst technológiájának igénybe vételével ez 3.46GHz-re is nőhet a munkaterheléstől és a környezettől függően. Mindegyik processzorban 8 megabájtos, harmad-szintű gyorsítótár található.

Mától több mint 70 rendszer-szállító jelent be várhatóan több mint 230 Xeon 5500 processzor-sorozatra épülő rendszert – beleértve az Intel új partnerét, a Cisco-t, illetve a Dell-t, a Fujitsu-Siemens-t, a HP-t, az IBM-et és a Sun Microsystems-t.
Több szoftver-disztribútor is támogatja a Xeon 5500 platformokat, köztük a Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP AG, Sun Microsystems és a VMware. A www.szerver.hu-n már konfigurálható és megrendelhető az új E5500 processzoros szerver.

Forrás: Intel Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük