Mélyponton a magyarországi szerverpiac

Az első negyedév többéves negatív rekordot döntött. Az IDC szerint idén markáns visszaesés várható mind az x86-os, mind a Unix-szegmensben, a mainframe-eknek pedig befellegzett.

Elsősorban annak köszönhetően, hogy a vállalatok a globális recesszió szorításában előszeretettel jegelik informatikai beruházásaikat, négy évvel ezelőtti szintre bukott vissza a hazai szerverpiac 2009 első negyedévében – olvasható ki az IDC e termékkörre koncentráló statisztikáiból. A gyártók összesen valamivel több, mint 3400 kiszolgálót adtak el a márciussal zárult trimeszterben, az ebből származó árbevételük 16,5 millió dollár volt. Az előbbi mutató több mint 20, az utóbbi pedig az erősen nyomott árak miatt 45 százalékkal gyengébb az egy évvel korább adatnál.

Pedig – mondta el lapunknak Fauszt Gábor, az IDC elemzője – itthon az első negyedév hagyományosan erős szokott lenni a szerverpiacon, mivel általában sok az előző évről átnyúló projekt. Most viszont közbeszólt a válság: utoljára 2003-ban regisztrált ilyen alacsony árbevételt és 2005-ben ilyen alacsony darabszámot a piackutató. „Szakad a piac, mert a cégek, és nemcsak a kkv-k, hanem a nagyvállalatok is, befagyasztották az informatikai beruházásaikat, nem a szerverfejlesztés vagy az adatközpont-építés a prioritás most” – magyarázta a szakértő.

Diszkontárakkal lehet nyerni
Aki szerint minden szektorban érezhető volt ennek hatása, egyedül a kormányzati megrendelések tartották magukat úgy, ahogy, mivel a tavalyi utolsó negyedévben több olyan nagyívű tender (Költségvetési gazdálkodási rendszer, Ügyfélkapu bővítése) is lezárult, amelyekre még decemberben megkötötték a szerződéseket. Ezeken a tendereken jól szerepelt a Sun, amely többek között ennek köszönheti, hogy az x86-os szegmensben messze az átlag fölött teljesített, és ezzel felküzdötte magát a legerősebb gyártók (HP, IBM és Dell) klubjába.

A Unix-kiszolgálók szegmensében 2000 óta folyamatos a visszaesés, ami javarészt azzal magyarázható, hogy az egyre nagyobb teljesítményű x86-os gépek alulról felfelé haladva fokozatosan marják el a piacot az előbbiektől. Ez a trend – magyarázta Fauszt Gábor – Magyarországon még markánsabban megmutatkozik, mivel a hazai vállalatok nagy többségének igényeit egy erősebb x86-os vas bőven ki tudja szolgálni. Nem véletlen, hogy éves összehasonlításban itt is meredek volt a visszaesés. E szegmensben az első negyedévben összesen 121 darab kiszolgáló fogyott, 7 millió dollár értékben, ami 20, illetve körülbelül 60 százalékos zuhanást jelent.

Az árbevétel meredek visszaesése nemcsak itt, hanem a teljes szerverpiacon tapasztalható, és az agresszív árverseny következménye. Fauszt szerint a magyar piac rendkívül árérzékeny, és a befagyasztott IT-büdzsék idején az ár még feljebb mászott a cégek prioritáslistáján. Egyre nagyobb teret nyernek itthon az olcsóbb szerverek: tavaly például volt olyan x86-os kiszolgáló – mesélte –, amelyet monitorral együtt 60 ezer forintért kínáltak. Az ilyen akciók a darabszám szerinti statisztikát ugyan javítják, de rontják az árbevétel- és a nyereséghányad-mutatókat. Jó példát is találunk azért a piacon, például a nettó 300e forint alatt kapható installálásra kész Intel Xeon szerver KKV-s igényekre szabva.

Kilábalás jövőre, dinamika nélkül
Az x86-os szerverek piaca Magyarországon 2006 óta folyamatosan esik vissza, Fauszték varázsgömbje szerint a szegmensben az idén is markáns gyengülés várható, darabszámban 20 százalék feletti (azaz nagyjából a 2004-es szintre esik vissza a mutató), árbevételben pedig körülbelül 30 százalékos. A Unix-kiszolgálóknál darabszámban 16-17, értékben pedig 15 százalék feletti zsugorodást vár az IDC.
Javulás jövőre remélhető, de akkor is csak moderált, 4-5 százalékos emelkedésre van kilátás. Az IDC prognózisa szerint dinamikus, két számjegyű növekedést már nem fog mutatni a piac, mert a kilábalás után a kereslet el fog tolódni a nagy teljesítményű, virtualizációs szoftvereket futtató kiszolgálók irányába, ezért nem lesz szükség annyi fizikai szerverre. A piackutató azt várja, hogy hasonló okok miatt 2011 után teljesen kihal itthon a mainframe-ek élénknek ma sem mondható piaca. Fauszt elmondása szerint ezekből a több millió dollár értékű, javarészt az államigazgatásban és a bankszektorban hasznosított rendszerekből most éves szinten 0-1 darab fogy.

Forrás: ITcafe.hu

Egy hozzászólás “Mélyponton a magyarországi szerverpiac” bejegyzéshez

  1. Mainframe piacon nem vagyok meglepődve, a hw licence költségek miatt, szerintem a jelenlegi rendszereket is cserélik le kevésbé költséges, és már sokkal hatékonyabb rendszerekre. Igaz ez esetleges egyszeri nagyobb kiadást jelenthet IT beruházásnál, de pár év alatt bőven megtérül pénzben is, nem beszélve a többlet teljesítményről.

    Nem vagyok meglepődve azon sem, hogy az egyre erősebb x86-os rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak… Igazából szerintem a diszk rendszerek tudják tartani magukat, azokra mindig szükség lesz… sőt egyre több.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük