A Top 10 Linux szerver disztribúció

Linux pingvinAzt tudjuk, hogy a Linux jól funkcionál adatközpont szerverként. Azt is tudjuk, hogy költségtakarékos a licenc és fenntartási díjak tekintetében. De milyen lehetőségeink vannak arra, hogy egy szerver operációs rendszereként használjuk? A következőkben felsoroljuk a Top 10 Linux szerver disztribúciót, amelyek közül párról talán még nem is hallott a kedves olvasó. A listában szereplő Linux kiadásokat a könnyű használhatóság, a háttértámogatás és a megbízhatóság alapján osztályoztuk.

1. Ubuntuubuntulogo – Általában minden Linux-szal kapcsolatos lista elején a Debian alapú Ubuntu áll, ami már önmagában egy osztályt alkot. Minden más disztribúciót maga mögé utasít az egyszerű installálásával, a remek hardware felismerésével és a világszínvonalú support-jával.

2. Red Hat – A Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kis cégként kezdte, de mára az egyik legjelentősebb erő az adatközpontok területén. A Red Hat újításai és a non-stop support arra ösztönzi a felhasználót, hogy még többet akarjon.

3. SUSE – A Novell által jegyzett SUSE Linux egy stabil, könnyen karbantartható megoldás, ráadásul hozzá tartozik a Novell 24×7-es „gyors reagálású” támogatása, ami azok számára előny, akiknek nincs ideje vagy türelme a hosszadalmas hibaelhárító telefonhívásokra. Ezen kívül, a Novell tanácsadó csapata a szolgáltatási szint (SLA) összeállításában is segítségünkre lesz, ha a SUSE disztribúciót választjuk.

4. Mandriva – Az USA-ban dolgozó vezetők és technikusok részére a Mandriva kissé külföldiül hathat. Ez a hihetetlenül jól összerakott Linux disztribúció Franciaországból származik, és nagy elfogadottság övezi Európában és Dél-Amerikában. A Mandriva a saját honlapján világszintű Linux szolgáltatónak nevezi önmagát. A neve, és a felépítése is a Mandrake és a Connectiva disztribúciókból ered.

5. Xandros – Ha jobban szeretne egy Linuxot Microsoft csatlakoztathatósággal, akkor a Xandros a megfelelő választás. A pletykákat félretéve, a Xandros és a Microsoft együttműködnek, de ez igazából egy versenyszerű együttműködés. Ez azt jelenti, hogy versenyezve dolgoznak együtt. Ha többet akar megtudni erről az érdekes megközelítésről, látogasson el a Xandros honlapjára.

6. Slackware – Ugyan általában véve nem kapcsolható össze a kereskedelmi disztribúciókkal, a Slackware sok olyan céggel tartja a kapcsolatot, akik fizetős supportot szolgáltatnak. Az egyik legelső disztribúcióként a Slackware széles és hűséges rajongói táborral bír. Fejlesztői rendszeresen adnak ki új verziókat.

7. Debiandebian-logo-weiss – Ha meglepődne a Debian listába vételén, ne tegye. A Debian-nak ugyan nincs formális kereskedelmi támogatása, szerte a világban lehet Debian-ra szakosodott tanácsadókat találni. A Debian „szülte” a legtöbb származtatott disztribúciót, mint az Ubuntu, a Linux Mint és a Vyatta.

8. Vyatta – A Vyatta inkább routerekben és tűzfalakban van otthon, mintsem a PC alapú rendszerekben, de ha egy kereskedelmi disztribúcióra vágyik azokhoz az alkalmazásokhoz, akkor a Vyatta remek megoldás a biztonságos kommunikáció megteremtésében. Próbálja ki a Vyatta Linux ingyenes verzióját!

9. CentOS – Igaz, a CentOS nem kifejezetten kereskedelmi jellegű, de mivel a Red Hat Enterprise Linux-on alapul, kérhet hozzá kereskedelmi supportot is. A CentOS rendelkezik saját közösségi support-tal, és fontos még tudni, hogy ez a disztribúció nem egyezik meg a Fedora Linux-szal.

10. Unbreakable (törhetetlen) Linux – Az Oracle cég Unbreakable Linux-a igazából egy Red Hat Enterprise Linux pár Oracle logóval megfűszerezve. Az Oracle közvetlenül a Red Hat-tel verseng, méghozzá elég hatékonyan, hiszen az Oracle-n keresztül megvásárolt támogatás feleannyiba kerül, mint a Red Hat azonos modelljénél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük