10 meghatározó szerver hardver 2010-ből

A Sun felvásárlásától kezdve a Cisco féle szervereken keresztül az SSD-k elterjedéséig rengeteg dolog történt az előző évben a szerver hardver piacon. Összeszedtük a 10 legjelentősebb mérföldkövet.

1. Az ORACLE megérkezik a szerverek világába
Az ORACLE 2010 januárjában megvásárolta a Sun-t, amit kellemetlenül hosszú hírzárlat követett. Nagy megkönnyebbülést okozott Larry Ellison előadása az Oracle OpenWorld konferencián. Ellison előadásának alapja egy szerver volt – az Oracle Exalogic Elastic Cloud nevezetű, amely szoftverek, szerverek, tárolók és hálózati megoldások egysége, ami kvázi motorként funkcionál Java, vagy egyéb üzleti alkalmazások futtatásához. A hardver felépítése: egy akár 30db 64 bites Intel többmagos processzorral is felszerelhető szerver, egy Infini-Band alapú I/O egység (40 Gb/sec sebességgel), 40TB kapacitású SAN tömb, 1TB-nyi SSD meghajtó és 3TB-nyi memória.
„Az Exalogic Elastic Cloud olyan hardver és szoftver, melyet direkt úgy terveztek, hogy összedolgozzanak – egy felhő a dobozban” – mondta Ellison. „Jelenleg ez a leggyorsabb gép Java alkalmazások futtatásához.”

2. Nagy dobozos gépek
Az Oracle Exadata 2, az Oracle Exalogic, az EMC Greenplum és a többi hasonló termék miatt lett 2010 a nagy dobozos gépek éve, és kétség kívül még sok ilyen dobozra számíthatunk.
„Láttuk a csomagban terjesztett megoldások, mint például szerverek, tárolók, hardverek és szoftver visszatérését és elburjánzását, melyek a virtualizációt, az adatbázis megoldásokat és más funkciókat szolgálnak ki.” – mondta Greg Schulz, a StorageIO Group elemzője.

3. Az SSD a memóriákat váltja, nem a lemezeket
2009-ben mindenki arról beszélt, hogy az SSD-k (vagy a flash-ek) kiváltják a lemez alapú tárolókat. Ez még mindig aktuális téma, de egyre többet merül fel a flash memóriahelyettesítő (vagy növelő) szerepe is. Ugyanez a trend látszódik az SSD-knél is. A lemezhez képest a flash sokkal drágább, viszont ha a memória árakhoz hasonlítjuk, akkor olcsónak mondható.
A Violin Memory cég például előállt egy vCACHE nevű termékkel, mely a RAM és a flash memóriák házasításából született. A vCACHE így 15 TB cache kapacitással járul hozzá a teljesítmény növeléséhez. A termék egyesíti a Gear6 cég Network File System (NFS) nevű szoftverét a testreszabható Flash Memory Array technológiával, és ezzel remek kiegészítése lehet szervereknek, vagy hálózati tárolóknak (NAS). Ezzel a megoldással 50-szer nagyobb adatelérési sebességet lehet elérni a lemezes kiépítéssel szemben.
Jeff Janukowitz, az IDC egyik elemzője szerint „nagy hatással lesznek a piacra az olyan flash memória megoldások, mint a vCACHE, melyek lehetővé teszik az IT vezetők számára a nagy teljesítményű SSD tárolók gyors és hatékony integrálását”

4. A VMware folytatja szárnyalását
Az idei VWworld-ön való részvétel nagy meglepetéseket tartogatott. Először is a 2004-es első show 400 vendégéhez képest idén 25.000 résztvevővel találkozhattunk. Az összes nagyobb szerverekkel és tárolókkal foglalkozó gyártó ott volt. A legtöbben sajtókonferenciát is tartottak, melyekben azt boncolgatták, ők mennyire „virtuálisabbak”, mint a versenytársaik. Egyértelmű tehát, hogy a virtualizáció még mindig a szerver piac legkedvencebb eleme; nincs jele annak, hogy népszerűsége csökkenne.
„A VMware egy központi elem a szerver és a tároló gyártóknak” – mondta Shulz.

5. Parancsol esetleg egy Kínai szervert?
Pár évvel ezelőtt Kína meglepte a világot azzal, hogy a Lenovo megvásárolta a ThinkPad-ot az IBM-től, így belépett a mainstream laptop piacra. Nem sokkal ezek után a Lenovo egy pár új szervert is bemutatott.
A legutóbbi hír, hogy Kína szuperszámítógép-nagyhatalom lett. A kínai National Supercomputer Center Tianhe-1A névre hallgató monstruma elorozta a Top500.org legelső helyéért járó koronát a HPC-től. A gép Nvidia grafikus vezérlővel (GPU) és egyéni technológiával összekapcsolt Intel Xeon 5600-as szériájú processzorokkal rendelkezik. Egy másik, szintén kínai rendszer, a Nebulae ugyanezen lista 3. helyét foglalja el.
A kínai híradások szerint rengeteg fejlesztés és innováció van ezen rendszerek mögött, amiket hamarosan felfednek majd a nyugat számára, természetesen a megfelelő üzleti alapokra való helyezés után. A felszín alatt kialakulóban lévő riválisokat is találunk a szerverek, a tárolók és a hálózati megoldások terén. Más szóval Kínának minden esélye megvan arra, hogy alapjaiban rázza fel az IT piacot, ráadásul elég rövid időn belül.

6. Az EMC x86-ra vált
A HP ötnéhány évvel ezelőtt maga mögött hagyta a RISC processzorokat. Most viszont az EMC jön. A cég átállt az x86-os architektúrára – az összes EMC lemezes tárolót Intel processzorral szerelik össze. Míg a Symmetrix DMX és az előző generációs Symmetrix rendszerek PowerPC alapúak voltak, a legfrissebb EMC termékek – mint például a Symmetrix V-Max – már Xeon processzorokkal büszkélkedhetnek.
Az EMC elnöke, Joe Tucci nyilatkozata szerint – „Rendkívüli teljesítményt tudunk kinyerni az x86-ból. A V-Max az eddigi leggyorsabb Symmetrix platform, amit valaha készítettünk.”

7. Cisco, a szerver gyártó
Ha a pletykák igazak, a kínai „vihar” nemsokára nagy károkat fog okozni a Cisco hálózati üzletágában. A most induló kínai vállalkozások kétségtelenül felzabálják a cég piaci részesedéseit a hálózati piacon. Valószínűleg ennek tudható be az is, hogy 2009 végén a Cisco ismét átcsoportosította üzletágait az első blade szerverei megjelenésével. Az újonnan létrehozott Cisco Unified Computing System (UCS) szerény belépést produkált a blade szerverek piacán, viszont hírnevet szerzett magának a felhasználók körében.
„A Cisco célként tűzte ki maga elé, hogy az UCS-el megerősíti elhivatottságát a virtualizáció és a konvergencia felé. Ez elősegítette a 10 Gigabit Ethernetre (10 GbE) való átállást, valamint jelentősen lerövidítette a biztonsági mentésekhez szükséges időtartamot.” – nyilatkozta Jules Thomas, a Pitt Ohio Express nevű szállítmányozási cég IT menedzsere.

8. A HP vezeti a bevételi és az egységszám listát
Az IBM-et továbbra is megelőzve, a HP még mindig a bevételi és a kiszállított termék lista élén áll. Miután sokáig fej-fej mellett haladtak, már 3 egymást követő negyedévben érzékelhető lett a HP dominanciája. A cég 33,4%-os részesedési mutatót realizált 2010 harmadik negyedévében az IDC szerint, ami 22,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A növekedés nagy része az x86-os alapokon nyugvó HP ProLiant szerverekből jön, melyek piacának 40%-át a HP birtokolja.
Reuben Miller, az IDC elemzője szerint „az x86-os szerverpiacon belül megnövekedett kereslet tapasztalható a nagyobb teljesítménnyel bíró x86 szerverek iránt. Bár az x86-os piacon most is folyamatos növekedés tapasztalható mind a bevételek, mind az eladott egységszámok terén, a robosztusabb rendszerek iránti kereslet változásai még nagyobb növekedési potenciállal és profittal kecsegtetik a gyártókat.”

9. Az x86 alternatívája
Míg az Intel és az AMD multi-core rendszerei egyre több teret hódítanak, az IBM-nek sem áll szándékában bedobni a törölközőt a Power processzoraival. 2010-ben jelent meg a cég legújabb Power modellje, és a hozzá tartozó Power rendszerek frissítése a legújabb chipekkel.
A POWER7 technológia négyszer annyi processzormag kezelését támogatja, mint az előző rendszerek, valamint a rendszer a legújabb PowerVM virtualizációs szoftvert használja, mely akár 1000 virtuális szerver futtatását is lehetővé teszi egyazon fizikai rendszeren.
Az IBM Power Systems marketing igazgatója, Jeff Howard szerint ez csábítja az ügyfeleket ehhez a platformhoz. Elmondása szerint az IBM Power Systems 2010 második negyedévében 250 sikeres platformcserét szerzett meg, melyből 150 Oracle/Sun rendszerekről, 86 pedig HP rendszerekről való áttérést jelentett. Mindez körülbelül 225 millió dollár bevételt eredményezett. 2010 első 3 negyedévében összesen 750 sikeres cserét tudhat maga mögött a cég, ami több mint a 2009 összes migrációinak száma.

10. Az IBM és a Unix
Az IDC adatai alapján az IBM továbbra is piacvezető a 14 milliárd dolláros Unix piacon. 2010 második negyedévére a cég 42,8%-os piaci részesedéssel bírt, ami 2%-os növekedést jelentett. Arra is rámutatott a felmérés, hogy az IBM az egyetlen olyan nagyobb UNIX forgalmazó, amelynek sikerült piaci részesedését növelnie az elmúlt 5 évben. Ezen periódus alatt a cég 13%-os növekedést ért el, míg a HP és a Sun piaci jelenléte 3-3%-kal csökkent.
Tisztán látható, hogy az IBM stratégiája ezen a területen sokkal jobban működik, mint a versenytársaié.
„Az IBM elkötelezett az AIX, i és Linux platformok mellett a Power rendszerek tekintetében. Ebben az évben a cég bemutatta az i operációs rendszer legújabb verzióját, az i 7.1-et, valamint az IBM UNIX típusú operációs rendszerének, az AIX-nek az új változatát is.” – nyilatkozta Howard.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük