Az Intel Xeon E5 ostrom alá vette a piacot

Intel Xeon E5-2600 CPUAki az elkövetkezendő hetekre vagy hónapokra időzítette az új szerver vásárlását, annak az Intel most alaposan feladata a leckét. Az Advanced Micro Devices (AMD) munkatársai is kaptak némi házi feladatot, ismét kézzelfogható az Intel előnye.

Az Intel jelenleg is rengeteg különböző órajelű és teljesítményű E5-2600 processzort kínál igavonó kétutas (kétprocesszoros) gépekhez és a két-, négy- vagy nyolcutas gépekbe szánt E7 processzorból is széles választékkal rendelkezik. Itt van az elsősorban munkaállomásokba szánt E5-1600 processzor, a tavalyi Xeon E3-1200 processzor, valamint az egyutas szerverekbe és munkaállomásokba szánt Xeon E3-1200 chip második kiadása, az R2 (refresh) sorozat amely a mai napon jelent meg a piacon. Ám ez még korántsem minden! Az Intel a teljesen felújított Xeon termékvonalat ma újabb 17 Sandy Bridge-EP E5 processzorral bővítette, amelyeket kétutas vagy négyutas gépekbe szán.

A szerverek gyártói és vásárlói tehát elképesztően sok CPU-memória-I/O variációban állíthatnak össze Xeon szervereket. Aki pedig igazán körültekintően akarja elvégezni a házi feladatát, annak az AMD új Opteron 3200, 4200 és 6200 processzoraival is össze kell vetnie a Xeonokat.

Tehát a szervervásárlók általánosságban örülhetnek a nagyobb termékválasztéknak és a különböző funkciók szerint eltérő áraknak, még ha ez a korábbiaknál valamivel több előkészületet is igényel a részükről. A ma bejelentett „Sandy Bridge-EN” Xeon E5-2400 és „Sandy Bridge-EP” Xeon E5-4600 processzorokkal az Intel lényegében visszavett a kétutas és négyutas gépekbe szánt jelenlegi processzorainak funkcióiból és árából, hogy jobban be tudjon venni egyes piacokat — és egyúttal tartósan kizökkentse jelenlegi helyzetéből az AMD-t, amely megpróbálta a két-, illetve négyutas rendszerekbe szánt Intel Xeon E5-2600 és E7-4800 processzorok olcsóbb és nagyobb teljesítményű alternatíváiként pozícionálni az Opteron 4200 és 6200 chipeket.

intel-E5-boards

„Úgy gondoljuk, a HPC-piac az E5-2400-at fogja előnyben részesíteni” – mondta az El Regnek a Xeon platform marketingizgatója, Dylan Larson. Larson szerint a sűrűbb, négyutas formátumú E5-4600 is tarolni fog a HPC-k piacán azok körében, akik izmosabb klasztercsomópontra vágynak. Mivel ezek a chipek és lapkakészletek olcsóbbak is, mint a jóval drágább Xeon E7 család (QuickPath Interconnect, memória és I/O sávszélesség, memória és I/O kapacitás, valamint a magok száma tekintetében), Larson valószínűbbnek tartja a négyutas szerverek piacának bővülését, mint azt, hogy az E7 tarolna a kétutas és négyutas arénában.

És bár az Intel nem mondja ki nyíltan, a Xeon termékvonal szélesítésére jótékony hatást gyakorolnak az OEM-vevők is, akik a tárolótömbök és hálózati berendezések összeállításához PowerPC vagy egyedi fejlesztésű alkatrészek helyett szívesebben használnak Xeon chipeket. Ezeknek a vevőknek teljesítmény, funkciók és ár tekintetében egyedi igényeik vannak, és ha az Intel 2015-ig szeretné megduplázni, azaz 20 milliárd dollárra növelni az adatközpontokkal és hálózatba kapcsolt rendszerekkel foglalkozó csoportjának bevételeit (márpedig ezt szeretné), akkor olyan termékeket is be kell vetnie, amelyek nemcsak az AMD számára jelentenek konkurenciát a szerverküzdőtéren, hanem olyan körökkel is versenyre kelnek, amelyeknek nem sok közük van a szerverekhez. Persze ehhez a szervereket adatokkal is meg kell tölteni, és össze kell kapcsolni a külvilággal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük