10 dolog, amit tudni érdemes az Open Compute Projektről

Open Compute LogoAz Open Compute Projekt úttörőnek számít céljával, mely nem más, mint olcsó és hatékony szerverek és adatközpontok fejlesztése a nyitott forráskódú üzleti modellt követve.

Mit tenne akkor, ha öné lenne az egyik leggyakrabban használt platform a bolygón, és önnek kellene kitalálnia, hogyan tegye ezt a platformot hatékonnyá? Nyílt forráskódúvá tenné a projektet. A Facebook, hogy elérhetőbbé és hatékonyabbá tegye saját platformját, életre hívta az Open Compute-ot. A projekt célja az IT és az adatközpont iparágak segítése, hogy a jelenlegi határaikon túllépve jobb hatásfokkal és költséghatékonyabban teljesítsenek, az iparági sztenderdeket végig szem előtt tartva.

Magasztos célok. Szerencsére a platform nyílt forráskódú, így az IT profik számára világszerte elérhetővé válnak a dokumentációk és tervrajzok a hardverekhez és így segíthetnek javításokat eszközölni a projekt majd minden aspektusán. A következő cikkben 10 olyan dologgal fog találkozni, mely talán meggyőzi önt arról, hogy részese legyen ennek a projektnek, mint fejlesztő vagy akár (idővel) bekerüljön az Open Compute platformhoz.

1: A Facebook indította útjára
Ha olyan valakit keres, aki egy széles körben ismert és nyílt sztenderdeken alapuló platformot készítene, akkor nem kell messzebbre mennie, csak az egyik legszélesebb körben használt platformig. A Facebook adatközpontja nap mint nap a felhasználók nyomása alatt áll, és még mindig működik. A Facebook fejlesztői egyértelműen tudnak egy-két dolgot a megbízhatóságról és a méretezésről. Ha irányadást keresnék ezeken a területeken, a Facebook lenne az első platform, amely felé bizalommal fordulnék. A projekt immár világszerte elterjedt, és a mérnökök a világ minden tájáról segítik a fejlesztést.

2: A cél a hatékonyság
Products_opencomputeAz Open Compute céljának lényege a hatékony szerver, tárolhatóság, és az adatközpont hardver dizájn a testreszabhatóság érdekében. Ez konkrét megtakarítást jelent a platform minden aspektusán, miközben növeli a skálázhatóságát. A hatékonyság ideája átjárja a platform minden aspektusát, magába foglalva a felhasznált hardvereket, a környezeti hatást, az energia és víz használatot. Mindezen hatékonysági tényezők a költségmegtakarítás jelentős részét képezik, nem beszélve a sokkal kissebb szén-dioxid kibocsátásról.

3: Nagy tervek a „cold storage” megoldásokra
Az Open Compute sok időt fektetett a „cold storage” megoldásokba (ahol azokat az adatokat tárolják melyeket ritkán olvasnak–általában jogi adatok és backup fájlok). Az Open Compute a cold storage kezdeményezéssel arra törekszik, hogy egy teljesen új típusú infrastruktúrát hozzon létre. A kezdeményezés nem ér véget a ritkán (vagy szinte egyáltalán nem) használandó adatokkal. Kihasználva néhány egészen új dizájnt, (mint például a HYVE – egy torpedó dizájn, mely úgy működik, mint egy 2xOpenU adattár szerver, amely képes befogadni 15db, 3.5″ meghajtót, 3 x 5 soros elrendezésben), az Open Compute talán képes újra feltalálni az adatközpontok adattárolásának módját.

4: Nagyon hatékony és gazdaságos

Mindezek a hatékony lépések nem csupán környezet kímélők. Képzeljen el egy széleskörű platformot, mely 38 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, és 24 százalékkal olcsóbb.

5: Támogatja a sztenderdek szigorú betartását
Az Open Compute platform segít egy, a teljes struktúrára kiterjesztett szabvány elérésében. Még a rack-ek tervezése és kivitelezése se sem térhet ki az Open Compute által állított minőségi sztenderdek elől.

6: Teljesen nyílt forráskód
Minden. MINDEN. A rack-ektől kezdve a szervereken és adatközpont dizájnokon át a szoftverekig, az Open Compute minden aspektusa nyílt forráskódú. Természeténél fogva a nyílt forráskód fogja az Open Compute-ot eljuttatni ahhoz, hogy az egyik legnagyobb fejlesztői közösség legyen, amelyben azon dolgoznak, hogy előre mozdítsák az adatközpontok tervezését. Bárki, akinek bármilyen köze van az adatközpontokhoz (azok méretétől függetlenül), értékelni fogja ennek a törekvésnek a természetét és kiterjedését.

7: A specifikációk és tervrajzok mindenki számára elérhetők
Mivel az Open Compute megközelítésében fontos szerepet játszik az átláthatóság, ezért a specifikációkat és tervrajzokat a platform bármely aspektusára, részletére vonatkozóan bárki elérheti. Ez azt jelenti, hogy bárki segíthet a rendszer javításában és jobbá tételében. Az „Open Compute” elkötelezett abban, hogy az intellektuális tulajdon megosztásával gyorsabb és hatékonyabb fejlődést lehet elérni a platformon, mint a piacon szereplő bármely más projekt esetében.

OpenCompute

8: Teljesen megfelel a sztenderdeknek
Habár sokan megvetik a sztenderdeket, csak az azokhoz való ragaszkodás árán érhetünk egy univerzálisabb platformot, ami fejleszthető és kivitelezhető. Az Open Compute eszméje a sztenderdekről túlmutat a szoftvereken; a hardverre illetve a dizájnra is kiterjed. Ez a megközelítés sokkalta gyorsabb és egyszerűbb implementációt tesz lehetővé minden szinten.

9: Támogatja az Intel-t, az AMD-t és az ARM-t
Támogatottságot szeretne? Mit szólna egy olyan adatközponthoz, ami többféle architektúrát képes támogatni? A legtöbb adatcentrum általában csak egyfajta architektúrához alkalmazkodik. Az Open Compute még egy ARM projekttel is rendelkezik (ARM-alapú szerver, ami átalakítja az Open Vault JBOD-t egy teljes értékű tároló szerverré). Az információk és specifikációk a különböző alaplapokra és architektúrák támogatottságára vonatkozóan letölthetők az Open Compute oldalán.

10: Bárki beszállhat
Ahhoz, hogy részt vegyen a projektben, csak le kell töltenie a tagsági szerződést és kitöltve benyújtani. Ezután válasszon egy projektet, amiben részt szeretne venni és az „Open Web Foundation Contributor License Agreement”-tet aláírva már csatlakozhat is a megfelelő projekthez. Amint végzett a papírmunkával, lehetősége nyílik, hogy egy futó projekten dolgozzon, vagy akár saját projektjét is elindíthatja a Open Compute Github-on.

Nyílt elönyök
Semmi sem indokolja, hogy egy adatközpont ne legyen nyílt platformú. A forráskód, a tervezés és a vázlatok nyílttá tételével a mérnökök számára az egész világon lehetségessé vált az adatközpontok hatékonyabbá és testre szabhatóbbá tétele. Azon vállalkozások, amelyek eddig nem engedhették meg maguknak az adatközponto(ka)t, most lehetőségük nyílhat az alkalmazásukra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük