VMware ESX szervervirtualizáció alapok

VMware ESXA VMware ESX segítségével virtuális gépeket hozhatunk létre és egyszerre különböző operációs rendszereket futtathatunk. Az ingyenes VMware ESXi kis számú kiszolgáló esetén illetve a kezdetekkor lesz hasznunkra. A szoftver mindössze néhány tucat MB, mivel mentes mindenféle operációs rendszertől és közvetlenül a hardveren fut, a telepítése sem eget rengető feladat. A fizetős, számtalan extrával kiegészített VMware ESX pedig már komoly virtuális infrastruktúra kiépítésére is alkalmas.

Több kiszolgáló összevonásával az erőforrások hatékonyabban kihasználhatók, a hardver költségek jelentősen csökkenthetők, nő a rendelkezésre állás, felügyelet alatt bootolhatóak a rendszerek távolról és természetesen a megbízhatóság is nő. A VMotion és VMware DRS segítségével dinamikus erőforrás-kiosztás is megvalósítható, továbbá a VMware HA segítségével hardver hiba esetén a rendszerek, akár automatikusan egy másik kiszolgálón futnak tovább.

VMware Workstation
VMware Workstation

A VMware ESX alapon futó virtuális gépeket munkaállomásokról érhetjük el, amiknek két féle felhasználási módja is van: Az egyik az online, amikor a rendszer a szerveren fut és távoli bejelentkezéssel kapcsolódunk, ez a Virtual Desktop Infrastructure (VDI); A másik az offline, amikor a rendszer a kliens gépén fut, ez az Assured Computing Environment (ACE). A biztonsági szabályok mindkét esetben központilag meghatározhatók. Az ACE Manager segítségével hozhatunk létre offline használatra szánt virtuális gépeket az igényeknek megfelelően konfigurálva, akár beépített időkorláttal is és a felhasználó számára egy egyszerű telepítő csomag készül.
A VMware Workstation segítségével, ami maga a munkaállomás, amirol az előzo bekezdésben is szó volt egyszerre akár több virtuális gépet is megnyithatunk. A virtuális gépeket a szokásos jelekkel jelölt gombokkal lehet ki-be kapcsolni vagy akár elmenteni a folyamatot és legközelebb ugyanonnan folytatható. A virtuális gépekhez pár kattintással csatlakoztathatjuk a kliens gépünk hardvereit a Workstation jobb alsó sarkában. Az offline virtuális gépekhez beállíthatjuk a kívánt erőforrást, ami a kliens gép erofőrrásaiból vontható le. A felbontás mérete is állítható, de erőforrás igényes lehet. Videót és képeket is készíthetünk a futó virtuális gépekről.

VMware kliens infrastruktúra
VMware kliens infrastruktúra

A Workstation mellett egy Virtual Network Editor nevű programmal állíthatjuk be a hálózatot, így a virtuális gépek egymással vagy a kliens géppel is hálózatba köthetők. Továbbá egy VMware Player nevű program is rendelkezésünkre áll a Workstation mellé, ami szintén a virtuális gépek futtatására való, csak sokkal egyszerűbb és a legtöbb funkció hiányzik belőle, tehát csak futtatásra  alkalmas.

Forrás: Lightning

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük