Élő virtuálisgép-migráció Intel és AMD rendszerek között

Virtuális gépeket kizárólag egy gyártó közel azonos mikroarchitektúrájú processzorai között lehet működés közben migrálni — ez az állítás többé nem igaz. Bár az x86-os virtualizációban toronymagasan piacvezető VMware VMotionje továbbra is szigorúan behatárolja a forrás és célplatform párosításának lehetőségeit, a Red Hat az AMD-vel közös demonstrációval mutatta be, lehetséges a virtuális gépek különböző architektúrák közötti élő mozgatása.

A virtuális gépek élő migrációja ma még egyelőre rétegigénynek tekinthető, hiszen még a virtualizáció tömeges adoptációjának elején tartunk, így a legtöbb informatikai részleg és szakember még az alapszintű szolgáltatásokkal sem találkozott. Ennek ellenére kitüntetett mérföldkőnek tekinthető, hogy az AMD és a Red Hat képesek voltak teljesen különböző processzorarchitektúrák közötti élő migrációra, mely mindkettejük számára stratégiai jelentőséggel bír, hiszen piacaik nagyobb részét egy riválisuk uralja.

A demonstrációban egy kétutas, négymagos Intel Xeon processzorokra épülő szerveren futó virtuális gépet mozgattak át négymagos AMD Opteron chipeket alkalmazó gépre, annak leállítása nélkül — közben folyamatosan videót játszott le. Ezt követően a virtuális gépet az AMD legújabb Shanghai processzorára migrálták. Ez az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt bemutattak ehhez fogható képességet. A VMware Enhanced VMotion adott gyártó különböző architektúrái között képes már az élő migrálásra a cég állítása alapján, ugyanakkor továbbra sem képes átlépni a különböző gyártók közötti határvonalat.

A VMware azt állítja, kizárólag szoftveresen képtelenség is megoldani a különböző típusú processzorok közti élő migrációt, ehhez hardveres támogatás szükséges a processzorokban. Az Intelnél az úgynevezett Flex Migration technológiával kell rendelkeznie a processzornak, míg az AMD-nél ezt a képességet AMD‐V Extended Migrationnek nevezik. Az AMD és a Red Hat együttműködésének eredményeként megszületett demonstráció bebizonyította, lehetséges a virtuális gépek Intel és az AMD rendszerei közötti élő mozgatása. Hogy milyen virtualizációs szoftvert használt a Red Hat, nem részletezték a cégek, elképzelhető, hogy a Qumranet felvásárlásával megszerzett KVM-re, vagy Linux kernel-alapú virtualizációra építettek, mely gépes Windows vendégeket is fogadni.

Az iparágban uralkodó jövőkép teljesen virtualizált, és ennek köszönhetően magas fokon automatizált és rugalmas informatikai rendszereket vázolnak fel, ahol a futó alkalmazásokat többé nem láncolja semmi egy adott hardverhez, jelen esetben szerverhez, ez pedig lehetővé teszi a kapacitások optimális elosztását. Mindez különösen igaz a hosztolt informatikai szolgáltatások felé történő elmozdulással. Az élő migráció ennek a víziónak egyik alapeleme, az AMD-nek pedig értelemszerűen alapvető érdeke, hogy átjárhatóak legyenek az Intel és az AMD szerverek, ha nem akar kiszorulni a legtöbb adatközpontból.

Forrás: hwsw.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük