SharePoint.hu – két év a kis- és középvállalatok szolgálatában

SharePoint Kft.Magyarországon két éve elsőként a Real.Com-94 Bt. indított el Microsoft SharePoint alapú intranet / extranet tárhely szolgáltatást. Ez idő alatt széles ügyfélkörre tett szert, elsősorban a kis- és középvállalati szférából, akik a csoportmunka támogatásához, saját szerver beruházási (hardver, szoftver) és fenntartási költségei (hoszting, karbantartás) helyett, egy rendkívül kedvező, havidíjas szolgáltatás mellett döntöttek.

Mivel partnereik száma jelentősen emelkedett, az elmúlt évben az üzletvitel fejlesztése érdekében új cég alakult a SharePoint hoszting üzletágra, SharePoint Kft. néven.

A szolgáltatás az Interneten keresztül bárhonnan, csak az adott ügyfél munkatársai számára felhasználónév és jelszó megadásával elérhető SharePoint webhelyet tartalmaz. Az említett SharePoint webhely alapfunkcióit (megosztott dokumentumok, verziókezelés, naptár, vitafórum, névjegyalbum, hirdetmények, feladatok, értesítések, workflow, keresés stb.) a csoportmunka könnyebbé és hatékonyabbá tétele érdekében fejlesztette ki a Microsoft.

A SharePoint egyaránt alkalmas telephelyek, irodák, üzletláncok összekapcsolására, távmunka, otthonról- vagy külföldről végzett munka támogatására, különböző projektek, feladatok, dokumentumok megosztására, megvitatására, nyomon követésére, engedélyeztetésére, és még sorolhatnánk. Hozzáférési szintek definiálásával az egyes felhasználók csak azokhoz a munkaterületekhez férnek hozzá, amelyben érintettek, továbbá értesítések beállításával naprakészen követhetik nyomon ezek változásait. Legyen szó egy egyszerű intranet oldalról vagy számos oldalt, aloldalt, munkaterületet, munkacsoportot tartalmazó strukturált webhelycsoportról, az a SharePoint szolgáltatással ugyanúgy megvalósítható.

Eltérő tevékenységet folytató ügyfelek, egyaránt eredményesen használják a szolgáltatást, bizonyítva annak alkalmasságát a legkülönfélébb igények kielégítésére. Bizonyára Ön is tapasztalta például, amikor több kollégával dolgozott közösen egy dokumentumon az újabb verziókat e-mailen küldözgetve egymásnak, hogy előbb-utóbb nehéz kiigazodni, melyik is az aktuális legújabb verzió. Számos funkciója mellett erre is elegáns megoldást kínál a SharePoint.

sharepoint_databridge

Sok felhasználó (10-100 db. user) esetén, alacsony költsége miatt a SharePoint 2003 szolgáltatásuk a legalkalmasabb. Ebben az esetben az ügyfelek, felhasználó szám, tárhely, havi sávszélesség igényük szerint különböző csomagok közül választhatnak (Business, Midsize, Enterprise). Amennyiben Enterprise csomagukat is meghaladó tárhely vagy felhasználó szám igény lép fel, a csomag tovább bővíthető.

A SharePoint újabb verziója, a SharePoint 2007 elődjéhez képest számos funkcióval bővült (wiki, blog, stb.), valamint számos funkció került továbbfejlesztésre (keresés, naptár, stb.). Ez a verzió kiválóan működik együtt más Office 2007 termékkel. A SharePoint 2007 szolgáltatásuk havidíját a felhasználó számtól függően állapítják meg (minimum 3 felhasználó), mely 3 felhasználó esetén megegyezik a SharePoint 2003 Business csomag havidíjával.

Azoknak az ügyfeleiknek, akiknek jelentős tárhely-, felhasználó- vagy sávszélesség igénye van, dedikált SharePoint szerver szolgáltatásukat ajánlják. Így a már említett megosztott szolgáltatástól (Shared Services: Azonos erőforrást több cég használ közösen) eltérően, egy külön szerveren építik fel a SharePoint rendszert, azaz a szerver erőforrásait csak az adott partnerük használja. Ebben az esetben lehetőséget kínálnak speciális funkciók kialakítására, a teljes SharePoint rendszer testreszabására, fejlesztésére is.

Számos partnerüknél, egy-egy nemzetközi projekt során a hazai felhasználók mellett nemzetközi kollégák is bekapcsolódnak a csoportmunkába, így szervereiken a magyar mellett természetesen az angol nyelvi sablon is telepítve van, azaz igény szerint magyar vagy angol nyelvű webhely egyaránt létrehozható. További nyelvi sablonok telepítésére is van lehetőség igény szerint.

A SharePoint Kft. a szerződéskötést megelőzően Titoktartási Nyilatkozat formájában szavatolja, hogy a partnerei adatait bizalmasan kezeli. Ügyfeleik adatainak biztonsága, valamint az adatvesztés elkerülése kulcsfontosságú számukra. Ezért szervereik az Econet Nyrt. dedikált nagyvállalati szervertermében kerültek elhelyezésre 24 órás biztonsági szolgálat védelme alatt. Magában a szerverteremben is egy külön területen elszeparált, elzárt helyen vannak elhelyezve a kiszolgálók. A szervereken tűzfal, megfelelően konfigurált core-szerver, MSSQL és SharePoint környezet, továbbá vírusvédelem védi partnereik adatait. Ugyanakkor heti rendszerességgel biztonsági mentést készítenek, mely segítségével hardver meghibásodás, illetve adatvesztés esetén a teljes SharePoint portál teljes egészében visszaállítható.

Ugyancsak az adatvesztés elkerülését szolgálja a „külön-domain” szolgáltatás. Ebben az esetben a webhelyet egy önálló domain név alatt (pl.: intranet.sajatceg.hu, vagy sharepoint.sajatceg.hu) hozzák létre. Ennek előnye, hogy az adott webhelyről külön biztonsági mentés készíthető, így az bármikor, a többi oldaltól függetlenül is visszaállítható. Igény esetén, a „külön-domain” szolgáltatás mellett, éves díj fejében SSL biztosított kommunikációt (https://) is biztosítanak, mely 128 bites titkosított kommunikációt jelent a szerver és a felhasználók között.

Amennyiben meg szeretné ismerni a SharePoint Kft. által nyújtott szolgáltatást, a www.sharepoint.hu weboldaláról bejelentkezhet a SharePoint 2003 vagy 2007 demó oldalakra. Ha ennél is komolyabban érdeklődik, regisztráljon a weboldalon egy saját, teljes funkcionalitású webhelyért, hozza létre Cége saját SharePoint oldalát, és tesztelje, fejlessze egy hónapig teljesen ingyen. Ha egy hónap elteltével a szolgáltatás elnyerte tetszését, a szerződéskötés után élesben használható a létrehozott SharePoint webhely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük