Akciós szerver anomáliák – Lenovo

Már írtam egy akciós HP Proliant ML150G5 kapcsán, hogy nem mindíg érdemes beleugrani a legelső utunkba kerülő szerver akcióba. Ezúttal egy Lenovo rack szerver ajánlat hökkentett meg első ránézésre.

Ajánlatot kért tőlünk egy úr mondván, hogy ügyfele ajánlatot kapott egy
Lenovo Thinkserver RD120Lenovo ThinkServer RD120 (6447-21G) + 2 db 500 GB SATA Raid Edition HDD
konfigurációra és szeretne egy összehasonlító ajánlatot hasonló kaliberű Intel rack szerverre, „lehetőleg kedvezőbb áron mint a Lenovo”.

Ennek nincs akadálya – gondoltam – az Intel SR2520SAXR 2U rack szerver biztosan jó alternatíva lehet, főleg hogy most egy install-kész konfigot nettó 400e alatt tudunk adni. A megadott Lenovo szerver Intel 5430 Xeon processzorral és 2x 500Gb HDD-vel volt konfigurálva, ennek megfelelően beáraztam az Intelt, opcionálisan adtam hozzá hardveres RAID vezérlő árat is.

Néhány nap elteltével frissítették a szerver.hu árakat (ismét kedvező volt az USD/HUF árfolyammozgás), én meg küldtem egy módosított ajánlatot alacsonyabb árakkal rákérdezve, hogy működik-e a dolog.
Megdöbbentő választ kaptam, idézem:

Köszönöm a segítségét. Én azzal indítottam az ügyfelemnél, hogy három lehetősége van.
1. összerakok neki egy asztali gépet amit kinevez szervernek -> ezt inkább ne
2. Vesz egy „szokásos nevű” szervert
3. vesz egy Intel szervert, ami teljesítményben és minőségben felveszi a versenyt bármely „hagyományosan” elfogadott brand szerverrel de árban jóval kedvezőbb.

Sajnos azonban még a lentebb ecsetelt kedvező árváltozás hatása is kevés, mert a „hagyományos” brand szerverek is ilyen áron sőt olcsóbban kaphatók. 🙁

Ahhhh, erre nem számítottam. Megkértem, hogy áruljon el konkrétumot (a Lenovo ajánlat végárát), hogy legalább megértsem az okokat. Korrekt volt az érdeklődő, elárulta, hogy az ajánlat a fenti Lenovo konfigra kb. 380.000 Ft +ÁFA. Nagyon kiváncsivá tett a dolog, bár Lenovot nem forgalmazunk, de tudnánk ha éppen akarnánk, mert kapható az egyik disztributorunknál. A következő termékeket találtam meg:

  • LENOVO szerver RD120 QC Xeon E5430 2,66GHz, 2x2GB, 3.5″ HS SATA/SAS, Combo, RAID 8K, 2x835W (akciós, bevezető ár merevlemezek nélkül)
  • LENOVO 3.5″ HDD SATA-II Hot-Swap 500GB 7200rpm 8MB Cache (ThinkServer TD100/x, RD120) (teljes, normál ár, bár a 8MB Cache igen kevés manapság…)

Nem árulom el a konkrét nagyker árakat, de azt elárulom, hogy a szerver és a 2 db. merevlemez nagyker ára pariban van a 380e forintos ajánlattal. Na mondom, valamelyik okos viszonteladó ingyen dolgozik, na ezzel tényleg nem lehet versenyezni… Ezt meg is írtam az úrnak. Válaszként kaptam, hogy:

Az eredeti árajánlatban nem a Lenovo meghajtók szerepeltek, néhány hete volt az Alphasonicban akció valami raid edition-os talán WD diszkekre, azok kerülnének/kerültek volna bele.

Óóóóóó kéremszépen, itt van a kutya elásva! Ez így nem fog működni!
A Lenovo akárcsak a Dell, az Ibm, a HP, vagy a Sun nem ad Hot-Swap HDD keretet a szervereihez. Kizárólag az Intel teszi meg ezt a gesztust, hogy a felhasználó választhat a piacon szabadon kapható merevlemezek közül. A brand szerverek esetében kompletten KELL megvásárolni a HDD keretet a merevlemezzel. Ugye kitalálod: másfél- kétszeres áron a pucér diszkhez képest. Na ott az üzlet a Lenovonak, több, mint dupla a nagyker ára a Lenovo 500Gb-os diszknek a sima, akár Seagate NS, akár WD RaidEdition3 sorozatú, tehát szerver diszkekhez képest.

Úgy tudom, egyrészt nem lehet üres Lenovo Hot-Swap keretet kapni, tehát az új merevlemezeket be sem lehet szerelni a Lenovoba. Másrészt ha nekiállsz barkácsolni és mondjuk merevlemezt cserélsz egy adott Hot-Swap keretben, azzal biztosan a garancia elvesztésével játszol. Hangsúlyozom, egyedül az Intel szerverek esetében nincs ilyen megkötés!

Végre értem, hogy lehetett olcsóbb a Lenovo szerver ajánlat, mint az Intel. Nem működőképesen…

2 hozzászólás “Akciós szerver anomáliák – Lenovo” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük