Intel bejelentések az SC09 szuperszámítógép-konferencián

SC PortlandAz Intel a héten zajló SC09 szuperszámítógép-konferencián (Portland, Oregon) bemutatta a rövid időn belül érkező 8 magos Nehalem-EX processzort és bejelentette, hogy a HPC-khez fejleszti ennek hatmagos változatát, amely 2010 első felében lesz kapható. Az SGI pedig hivatalosan bejelentette a Nehalem-EX alapú Altix UV szuperszámítógépet, amely szinte korlátlanul méretezhető.

SGI szuperszámítógépA közel 600 mm2 területű Nehalem-EX lapka 8 magot és 24 MB L3 gyorsítótárat tartalmaz. Egy mag 2 szálat kezel, vagyis a 8 mag együtt 16-ot.

A tervezők a Nehalem-EX processzorba beépítették a RAS (reliability, availability and serviceability = megbizhatóság, rendelkezésre állás és szervizelhetőség) jellemzőket és más tulajdonságokat, amelyeket eddig csak az Itanium család tagjaiban lehetett megtalálni. Ilyen például a Machine Check Architecture (MCA) Recovery. Mindezek együtt a teljesítmény magasabb szintjével lehetővé teszik az áttérést a drágább RISC alapú rendszerekről az olcsóbb Intel alapúakra.

Az új processzor ideális a szerver konszolidációhoz, a virzualizált alkalmazásokhoz, a sok adat feldolgozását igénylő vállalati alkalmazásokhoz és a műszaki alkalmazásokhoz. A Nehalem-EX 9-szer nagyobb memóriasávszélességet kínál mint az előző generációs Xeon 7400 platform.és kétszer nagyobb memóriár támogat (16 memória csatlakozó/processzor) és négy, nagy sávszélességű QPI (QuickPath Interconnect) csatornát tartalmaz. A Nehalem-EX architektúrája további külső komponens nélkül széles tartományban teszi lehetővé a rendszerek méretezhetőségét: két processzoraljzattól (2 processzor, 32 szál) nyolc processzoraljzatig (128 szál). A szervergyártók közül többen fejlesztenek az új processzorhoz lapkakészleteket, amelyek akár 256 processzoraljzatig (2048 mag, 4096 szál), sőt azon felül teszik lehetővé a számítógépek méretezését.

A Nehalem-EX lapka 45 nm-es magas-k fémkapu technológiával készül és 2,3 milliárd tranzisztort tartalmaz. A processzorba az Intel Turbo Boost Technológiát is beépítette, amely a magok sebességét, illetve hőtermelését szabályozza a terhelés függvényében.

Az Intel bejelentette, hogy 2010 első felében bevezeti a Nehalem-EX processzor új, HPC (High-Performance Computing = nagy teljesítményű számítógép) optimakizált változatát. A hatmagos lapka magasabb órajellel fut, mint a Nehalem EX 8-magos változata és jobban alkalmazkodik a változó munkaterhelésekhez. A felhasználók (tudósok, mérnökök stb.) megkapják majd a nagyobb memóriasávszélesség és kapacitás előnyeit. Az új processzor hjasználatával olyan szuperszámítógépek építhetők, amelyek 256 ilyen lapkát foglalnak magukba. Egy szuperszámítógép fürt sok ilyen gépet tartalmazhat.

Forrás: hirek.prim.hu

Egy hozzászólás “Intel bejelentések az SC09 szuperszámítógép-konferencián” bejegyzéshez

  1. Ez mind szép és jó, de azért 45nm-es processzorral megint csak a piacot akarják lehúzni. Az lehetséges, hogy lesz benne rengeteg újítás, és erős lesz, de hogy már a megjelenő processzoroknak 32nm-esnek kellene lenniük az is biztos!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük