x86: köszöni, 30 éves és jól tartja magát

x86 evolúció
Az x86 evolúció
Egy olyan iparágban ahol szinte napról napra új termékek jelennek meg, mások pedig eltűnnek, ritka az olyan technológia, amely már három évtizede jelen van és folyamatosan fejlődik, erősödik az évek múlásával. Az a néhány ami ilyen, mint például a DRAM és a Motorola 68000 processzor, mind chip alapú technológiák.

Ide sorolható az x86 architektúra is, amely egyedülálló a piacon most, hogy a Sun Microsystems Sparc processzorát már nem gyártják, csak frissítések érhetők el hozzá. Sok próbálkozás volt, hogy megtörjék az x86 egyeduralmát a Sparc-tól kezdve a HP PA-RISC-án át az SGI MIPS-én keresztül a DEC Alpha-jáig. Eddig azonban minden próbálkozás hiábavalónak bizonyult. Ma egyre több korábbi PA-RISC és Alpha mérnök dolgozik az Intel Itanium-on szintén azért, hogy az x86-t leváltsák. Az Intel egyetlen valódi versenytársa egy másik x86-t használó társaság, az AMD.
AMD 386 CPU
AMD 386 CPU / kép: hattix.co.uk

Mindeközben az x86 tovább működik, hiszen napjainkban szinte mindent ez hajt, a Föld leggyorsabb szuperszámítógépeitől kezdve a hordozható zenei és internet eszközökön és személyi számítógépeken keresztül a szerverekig. Hamarosan pedig megjelenik a telefonokban is. Póbálj csak megnevezni egy másik architektúrát, ami támogatja az okos telefonok nyolc magos processzorát.
286 CPU
Intel 286 CPU / kép: Pipux.net

Az Intel maga is többször próbálta meg leváltani az x86-t eddig sikertelenül. Ezek a próbálkozások voltak az 1980-as években az iAPX-432, az 1990-es évek elején az i860 és most az Itanium.
„Ha fogadnod kéne, hogy melyik architektúrát fogjuk használni 20 év múlva, Te melyiket választanád? Nekem csak kettő jutna eszembe, az IBM mainframe, amely 45 éve van jelen és az x86. Az összes többi csak jött és ment.” – mondta Martin Reynolds a Gartner kutatási alelnöke.
386 CPU
Intel 386 CPU / kép: yjfy.com

Azt mondja, hogy x86-os utasításkészlet teljesen kiforrott. Bármi ami később jön azt hozzáteszik a már meglévőhöz úgy, hogy az alapokon nem változtatnak. Ezért lehet fenntartani a visszafelé kompatibilitást, ez elvileg lehetővé tenné azt, hogy egy Windows 95 fusson egy Core 2 Quad gépen és kevesebb futtatási parancs problémánk lenne, mint driver hiba.
486 CPU
Intel 486 CPU / kép: Wikimedia.org

„Amikor a több magos technológiáról vitatkoztunk mindenki arra fókuszált, hogy az alkalmazásokat át kell írni. Én azt mondtam a vezetőségnek, hogy NE! Amit feltételezni kell az nem az alkalmazások átírása, hanem hogy ezek egyszerűen futni fognak. Mindössze arról kell meggyőződnünk, hogy az alkalmazások kihasználják a technológia képességeit, mindenféle kompatibilitási hiány nélkül.” – mondta az Intel műszaki igazgatója Justin Rattner.
Pentium CPU
Intel Pentium CPU / kép: Microprocessor.sscc.ru

Elemzők szerint ez a megőrzésre irányuló lépés volt az Intel legokosabb húzása. „Változtatnak az x86 architektúráján, de mindig csak úgy, hogy hozzátesznek, így visszafelé kompatibilis marad.” – mondta Reynolds az InternetNews.com-nak. Minden x86-nak más a kivitelezése. Azonban lehet, hogy más a mikroarchitektúra, de ugyanaz az utasításkészlet.
Cytrix 5x86 CPU
Cytrix 5x86 CPU / kép: cpu-world.com

Az x86 egy folyamatosan építkező technológia, amely az újdonság hozzáadásakor a korábbi értékeket is megtartja. Egy olyan forgatókönyv született, ahol az x86 gyakorlatilag örökre fennmaradhat. A javítások hozzáadásakor az addigi technológiát támogatva egészen addig, amíg valami jobbat nem találnak ki. Pedig már sokan megpróbálták.

A serverwatch.com cikke alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük