Intel mint brand szervergyártó?

Intel SR1690WB rack szerverAz INTEL felcsapott szerver kereskedőnek? Bizonyos értelemben igen, bizonyos értelemben nem. A cég többféle barebone szervert (szerverház beépített alaplappal együtt, de processzor, memória és perifériák nélkül) kínál a honlapján, azonban ezeket a vasakat csak nagy tételekben forgalmazzák, és csak az OEM (Original Equipment Manufacturer)-ek és a viszonteladók rendelhetnek belőle, akik – az Intel viszonteladói szerződéssel összhangban – saját brandként tüntetik fel ezeket a termékeket. Ettől azonban ezek „valódi” Intel szerverek.

Először is vessünk egy pillantást a következő öt rack szerverre a példa kedvéért: Intel Server System SR1690WB, Intel Server System SR1680MV, Intel Server System SR1630GP, és SR1630HGP, valamint az Intel Server System SR2612UR.

  • Az Intel SR1690WB egy nagy teljesítményű 1U magas rack rendszer, amely a Nehalem-EP kódnevű Intel Xeon 5500 és 5600 sorozatú processzorait használja. Az egység négy, üzem közbeni cserére képes (hot-swap) SAS/SATA meghajtó hellyel rendelkezik, melyek egyaránt támogatják a 3.5 és a 2.5 hüvelykes háttértárakat is. A blokkon 8 darab DDR3-as memória foglalat áll rendelkezésre.
  • Az Intel Server System SR1680MV egy olyan rack szerver, amely két független szerver alaplapot hordoz magában, így akár 18 DIMM node-ot is magába tud foglalni egy 1U-s, felezett hosszúságú házban. A rendszer négy processzor befogadására képes az Intel Xeon 5500-as sorozatból. Emellett lehetőségünk van két PCI Express 2.0 vezérlő kártya, két Intel I/O Expansion modul és akár négy darab hot-swap SATA háttértár beépítésére is.
  • Az Intel SR1630GP és SR1630HGP egy szerver modul család, melyek közül az utóbbi egy extra háttértár hellyel rendelkezik. Ezek az 1U méretre optimalizált szerverek egyenként két darab, 3.5 hüvelykes fix, vagy három darab, 3.5 hüvelykes hot-swap meghajtót képesek kiszolgálni. A fenti modellekben hat darab DDR3 DIMM foglalat található, és mindkét típus a Xeon 3400-as sorozat processzorait használja.
  • Az utolsó modell valójában storage célú kiszolgáló, az Intel Server System SR2612UR. Ez 1 vagy 2 db. Xeon 5500-as, vagy 5600-as processzort használ. Ebbe a szerverbe akár 12 db DDR3 memória modul is elhelyezhető. Az SR2612UR modellt 12 db SAS/SATA hot-swap meghajtó hellyel és redundáns tápegységgel, valamint I/O modullal forgalmazzák. Mindezen funkciók 2U méretnyi rack helyet foglalnak. Habár ezen rendszerek sokféle felhasználása elképzelhető, az Intel legfőképpen a nagy tárolókapacitást igénylő szerver applikációk kiszolgálását célozza meg az SR2612UR modellel.

A Da Vinci processzor kód

Várhatóan ezek a szerverek nem sokáig maradnak meg mostani formájukban. Bár az Intel nem közöl semmi konkrétat az új modellekről, a cég 2010-ben számos új processzor bevezetését tervezi. Ha mást nem is, a közeljövőben a processzorokat biztosan lecserélik az új 5600-as Xeonokra a szóban forgó vasakban.

Az Intel által használt processzor kódnevek megfejtése leginkább a Da Vinci Kódból ismert Robert Langdon számára lenne testhezálló feladat. Az Intel Architecture Group alelnöke és ügyvezető igazgatója, Stephen Smith szerint a Nahalem-EP chip család 45nm (nanométer) méretű Xeon 5500-as processzorát még ebben az évben teljes egészében le fogja váltani a csupán 32nm-es, 5600-as Westmere-EP processzor család.

Smith elmondta, hogy a Westmere-EP-ben már megtalálható az Intel Turbo Boost technológiája, az Intel Hyper-threading (2 mag, 4 thread), az integrált grafikus egység, valamint a diszkrét/átkapcsolható grafikus támogatás és természetesen az integrált memória vezérlő (IMC). Mindezek mellett az új típus energiavesztesége is kisebb.

De ez még nem minden. A 45 nm-es, 6 magos Dunnington-t – amit Caneland platformként vagy az Intel Xeon 7400-as sorozataként is ismerhetünk – szintén váltja a Nehalem-EX 2010 első felében. A Nehalem-EX 4 socket-es platformot processzoronként 8 maggal, 64 thread-del és akár 1 TB memória kapacitással forgalmazzák.

Elődjéhez viszonyítva a Nehalem-EX kilencszer gyorsabb memória adatátviteli sebességgel, háromszor nagyobb adatbázis teljesítménnyel, valamint 1,7-szer nagyobb egész számokkal végzett, és 2,2-szer nagyobb lebegőpontos számítási sebességgel rendelkezik. Ezt a típust később majd a 32nm-es Westmere-EX processzorok fogják váltani.

Egy másik Westmere modell – a Westmere-EP – rendeltetése az lesz, hogy 2010-ben átvegye a Xeon 5500-as processzorok szerepét. Ez a chip jelentős teljesítménynövekedést fog hozni a számítási kapacitások terén, magasabb energia felhasználás nélkül. A magasabb biztonsági szintről a megerősített virtualizáció és a hatékonyabb titkosítás fog gondoskodni.

A „Tukwila” kódnevű processzor pedig már most sikerre viszi az Intel Itanium 9100-as szériát, amit leginkább nagy teljesítményű szerver applikációkhoz használnak.

Remélhetőleg a szerverhasználók megérik, hogy csak olyan típusú nevekkel kell majd foglalkoznium, mint például a Xeon X vagy az Itanium Y. Ellenkező esetben az egész kissé zavarossá válik. A lényeg, hogy a szerver processzorok egyre vékonyabbak lesznek, és egyre nagyobb teljesítményt nyújtanak hatékonyabb energia felhasználás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.