Biztonsági adatmentés sebességének növelése a virtuális szervereknél

Leégett szerverA virtualizáció széles körű elterjedésének köszönhetően a biztonsági adatmentés (backup) már nem olyan, mint régen volt. Az adatmennyiség, amivel meg kell birkózni a többszörösére növekedett, az adattárolási igényeket kiszolgáló technológiák pedig egyre összetettebbek. A következőkben az Enterprise IT Planet egy mérnök cég vajúdását és megoldását mutatja be a fenti problémával kapcsolatban.

A backup gyakorlata régen egyszerű volt: csatolj egy lemeztömböt (disk array) egy szalagos tárolóhoz (tape drive) és készen is van. Aztán az adatmennyiség gomba módra kezdett szaporodni, így a dolgok kissé bonyolultabbá váltak. Manapság, mikor a virtualizált rendszerek száma megsokszorozódott, a biztonsági mentés problémás lehet.

A Wade Trim nevű mérnök cég esetében például a virtualizált környezetbe való áttelepülés komoly lassulásokat eredményezett a backup folyamatokban. A cég rangidős hálózati rendszergazdája, Scott Landrum elmondása szerint a biztonsági mentésekre szánt időkeret a cég egyik adatközpontjában a virtualizáció után 14 óráról 3 teljes napra nőtt. „A mentési sebesség percenként 2,000 Mb-ről 400 Mb-re esett vissza” – nyilatkozta Landrum. A Wade Trim egy 350 főt foglalkoztató, detroiti székhelyű cég, melynek összesen 21 irodája van az USA 8 államában. A mérnöki munkákon kívül foglalkoznak még tervezéssel, üzemeltetéssel, felmérésekkel, környezetvédelmi szolgáltatásokkal, valamint szabadtér-tervezéssel is.

A Wade Trim 14 TB Windows adat biztonsági mentését kezelte a vállalaton belül. Az általános irodai adatokon kívül a cégnek sok, nagy terjedelmű CAD, GIS és képfájl biztonsági mentését is meg kellett oldania. Az adatok kétharmada 25 Windows szerveren és egy EMC Clariion cx3 alapú SAN-en csücsült a központi irodában. A cég három CX-3-as lemeztálcával rendelkezett, melyeket 2 SAN switch szolgált ki. A központi iroda összes adatának biztonsági mentését egy Dell PowerVault TL4000 Tape Library-n (szalagos tároló?) tárolták. Mivel a helyi fiókoknak általában csak egy vagy két Windows szerverük volt, így ezeknél a biztonsági mentéseket jóval kisebb kapacitású Dell PowerVault-okon oldották meg.

Göröngyös utak
A backup osztályon a dolgok rosszul álltak, ám ennek ellenére a cég folytatta virtualizációs terveinek megvalósítását Windows Hyper-V-t használva, először a detroit-i és a tampa-i irodáikban. A virtualizáció hagyományos előnyeit ugyan lehetett érzékelni, de a backup folyamatokat eközben súlyos csapás érte. A vállalat teljes és különbözeti (differenciális) biztonsági mentéseket is végzett. A virtualizáció után a mentések időtartama azonban ötszörösére növekedett az azt megelőző időszakhoz képest. A teljes backup több napot vett igénybe.

„Olyan rendszerre volt szükségem, amely egyszerre képes a virtuális merevlemezek (VHD) biztonsági mentését végezni, a fájl és könyvtárszintű helyreállítások levezénylése mellett” – mondta Landrum.
Landrum olyan megoldások bevezetését vette fontolóra, mint a VMware Consolidated Backup (VCB), vagy a VMware ESX, de ezekhez magas szintű Linux scripting-re, és további hardware-re lett volna szükség, valamint az egész rendszert másik virtualizációs platformra kellett volna áthelyezni. A végén a Hyper-V használata mellett döntöttek, mivel ez a rendszer jó munkát végzett a virtualizáció terén. Ez leszűkítette a választható backup megoldások számát kettőre: Symantec Backup Exec és CA ARCserve backup. Ezek közül az utóbbit már használták a Wade Trim-nél.

A megoldás
Az ARCserve-t közel 10 évig használták a biztonsági mentésekhez. A rendszert gyártó cég egy upgarde-et javasolt a 12.5-ös verzióra, ami egy új virtualizációs célú megoldást tartalmaz, amely a backup komplexitás és a belassulás problémakörét is orvosolja. A rendszerértékeléseknél ez a megoldás lett a befutó, főleg, ha a licencdíjakat nézzük. Landrum szerint a Symantec terméke 3000 USD-be került volna lokációnként, míg az ARCserve féle megoldás csak 800 USD-be.

„Nem láttuk értelmét az egész backup szerkezetünk átalakításának” – mondta Landrum. „Ezen kívül, az ARCserve-t használhattuk volna egyfajta központi komponensként arra, hogy a távoli irodáinkat a fizikai platformról egy virtuálisra költöztethessük át.”

Landrum elmondta, hogy a vállalat egy olyan projekten dolgozott, melynek célja a távoli irodák elsődleges file szervereinek konvertálása volt, fizikairól virtuális platformra. A projektet nagyban segítette volna az ARCserve rendszer a konvertálásokkal kapcsolatos feladatokban, ráadásul mindezt oly módon, hogy a helyi irodák egy hétvége alatt „virtualizálódni” tudtak volna rendszerkimaradás nélkül, az IT csapat minimális bevonásával.
„Ahelyett, hogy heteket töltöttünk volna az infrastruktúránk átalakításával, egy hétvége alatt több távoli irodánkkal is tudtunk foglalkozni” – mondta Landrum. „Már túl vagyunk a nagyján a virtualizációs átalakításoknak úgy, hogy a felhasználóink eddig észre sem vették, hogy min dolgozunk.”

A backup mentések meghosszabbodásának problémája is megoldódott. Landrum elmondása szerint a teljes biztonsági mentés időigénye 72 óráról nyolcra csökkent. Az eredeti 2000 Mb/min sebesség a problémás időszakban 400 Mb/min-re csökkent, ám a virtualizációs átalakítások után, ez 4000 Mb/min-re növekedett.

„A biztonsági mentések sebessége a duplájára nőtt a virtualizáció előtti időszakhoz képest. Amint befejezzük a virtualizáció bevezetését, olyan területeket fogunk megvizsgálni, mint a replikáció vagy a duplikációk megszűntetése.” – nyilatkozta Landrum.

A vállalkozás mindezt olyan termékek használatával szeretné elérni, mint a CA XOsoft Replication, vagy a beépített duplikáció-mentesítő funkcióval ellátott ARCserve.

Forrás: serverwatch.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük