Fujitsu Primergy TX150 S7 és RX100 S6 bemutatkozás

Fujitsu Primergy TX150 S7A Fujitsu bekeményített a két új single-socket szerverével, melyek már a legújabb Intel Clarkdale processzorokat használják. A Primergy TX150 S7-ként és RX100 S6-ként is ismert termékeket a cég két különböző piacra szánja. Mindkét szerver második generációs PCI-E slot-okat, SAS 2.0 interfészt és 32GB-ig bővíthető RAM-ot használ. A hűtésükről továbbra is a Fujitsu saját fejlesztésű Cool-Safe technológiája gondoskodik.

„Ezek az új Primergy szerverek az árakra érzékeny felhasználóknak nyújtanak csúcsteljesítményt, sokoldalúsággal és megbízhatósággal párosítva.” – mondta a Fujitsu America szerver üzletágának alelnöke, Richard McCormack. „A Primergy TX150 S7 és RX100 S6 szerverek rugalmassága és teljesítménye ideálissá teszi őket az általános felhasználásra, valamint eléggé megfizethetők ahhoz, hogy a kis és középvállalkozások számára is vonzóak legyenek.”

Ennél is pontosabban McCormack szerint a TX150 S7-es azoknak jó megoldás, akiknek egy megfizethető, de strapabíró rendszerre van szükségük távoli telephelyeken. Ráadásul a cég ereje a kiskereskedelemben van (külön ajánlati portfóliójuk van ezen a területen), ami azt jelenti, hogy ez a szerver valószínűleg külön ajánlatukként fog megjelenni ebben a szektorban.

A TX150 S7 egy egyprocesszoros (Intel Xeon 3400-as sorozatú CPU, dual-core vagy quad-core) torony szerver, kifejezetten decentralizált infrastruktúrákhoz, non-mission-critical alkalmazásokhoz. Kis és középvállalkozásoknak hasznos, akár belépő adatbázis szerverként is megállja a helyét. Kapacitás tekintetében pedig bőven van lehetőségünk memóriabővítésre is. Egy single-socket processzoros rendszerhez képest a TX150 S7-es bővíthetőségből, rendelkezésre állásból és méretezhetőségből is tisztességes szintet üt meg.

Az RX100 S6 egy 1 rack méretű rendszer, mely rugalmassága révén ideális a középvállalkozások és adatközpontok támogatására. A gyártó Fujitsu szerint ez az erős platform kiválóan látja el az olyan feladatokat, mint a webes felületek kiterjesztése, infrastruktúra-szolgáltatások (DNS, vagyis name server), vagy olyan platfromként is használható, amelyen firewall vagy egyéb biztonsági eszközök védik a kisebb hálózatokat a támadásoktól.

PRIMERGY RX100 S6

Mindezt figyelembe véve úgy látszik, a cég úgy alkotta meg az RX100 S6-t, hogy az egy többfunkciós szerverként is jól teljesítsen. 2x 3.5” SATA/SAS, vagy 4x 2.5” SATA/SAS/SSD diszkkel építve. A termék ezen kívül bevethető a kis és középvállalkozásoknál, vagy a nem túl magas prioritású környezetekben is, mint például a web szerver farmok, infrastruktúra szerverek, valamint terminál szerverek. Az RX100 S6-os 2 db 3.5 inches sima, vagy 4 db 2.5 inches SAS meghajtót tud kezelni. Támogatja a SAS, SATA és a szilárdtest-meghajtókat (Solid State Drive – SSD).

Clarkdale
A Fujitsu által legjobban kiemelt jellemzője ezeknek a szervereknek, hogy Intel Clarkdale processzort tartalmaznak, ami nagyobb számítási teljesítményt, integrált grafikát és jobb energiafelhasználást kínál. McCormack úgy gondolja, hogy ez ajtót nyit a sokkal nagyobb teljesítményű és sokoldalúbb mono-socket szerverek felé, amik megfelelnek a magasabb elvárásoknak is anélkül, hogy méregdrágák lennének.

„Az új felépítésben a processzorba integrálták a memória vezérlőt, ezzel gyorsítva a rendszer átviteli sebességét” – nyilatkozta McCormack. „Maga a processzor is sokkal nagyobb, erőteljesebb, mint az előző Xeon chipek.”

Eredmény: A Clarkdale processzorokkal felszerelt új single-socket gépeivel a Fujitsu egy sokkal magasabb teljesítményt igénylő piacot céloz meg, mint ezelőtt. Az új termékskála a kis és középvállalkozások piacára készült. A cég előző mono-socket termékeihez képest a jelenlegiekben a legújabb Intel chipek erejét nagyobb kapacitással és memóriával támogatták meg, valamint növelték a testreszabhatóság mértékét.
McCormack úgy hiszi, ezek a processzorok megváltoztatják a szerverpiac dinamikáját. Mindennapos dolognak számít, hogy azok a munkaterhelések, amelyek a múltban csak nagyon drága, quad-way gépeken futottak, manapság már a dual-socket box-okon is sikeresen futnak. A Clarkdale processzorok használatával azonban ez a trend tovább folytatódhat. Az említett quad-way terhelésekkel ma már kényelmesen elbír egy single-socket szerver is.

„Hamarosan elérjük azt a pontot, ahol ezeken a single-socket szervereken már olyan munkaterheléseket is látni lehet, amelyek ezelőtt memóriahiány, vagy nem megfelelő processzorteljesítmény miatt korlátozva voltak.” – mondta MCCormack. „Ez a kisebb vállalkozások számára is előnyt jelent, hiszen így többet hozhatnak ki az általuk is elérhető áron kapható single-socket szerverekből.”

Összegzés: Moore törvénye továbbra is az egyre kisebb és kisebb méretformátumok felé hajtja az iparágat, melyekhez egyre nagyobb erő párosul – egyre zsugorodó árakon. Gondoljunk csak vissza azokra a régi ENIAC-okra 60 évvel ez előttről, amelyek egész raktárakat foglaltak el, és dollármilliókba kerültek; ma, egy átlagos, középes méretű vállalkozás simán kiválthatja ezeket egy aprócska dobozkával, amely csupán párszáz dollárt kóstál.

Forrás: serverwatch.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.