A szerverekbe is SSD-ket tesz az EMC

EMCA Las Vegasban a héten zajló EMC World premier rendezvényen a tárolóeszközök legnagyobb gyártója kijelentette, a jövőben egyre inkább ki fogja aknázni a flashmemóriás adattárolók, SSD-k és PCIexpress SSD kártyák nyújtotta lehetőségeket.

A nagy gyártók közül az EMC volt az első, amely tárolótömbjeimben elérhetővé tette a flash memóriachipeket, a csúcskategóriás Symmerix eszközöket 2008 eleje óta, vagyis több mint 3 éve lehet SSD-vel rendelni, később pedig a többi termékvonalba is megérkeztek a flash memóriák. Az EMC állítása szerint eddig összesen 14 petabájtnyi flash kapacitást szállított különféle eszközökben, többet, mint bármelyik versenytársa.

EMC Symmertix

A január óta szállított VNX és a legújabb generációs Symmetrix VMAX tárolók majdnem kétharmada tartalmaz már SSD-t az EMC értékesítési adatai szerint és 2012 végére minden eladott EMC tárolóban lesz flash – ígéri a cég. 2011 második felétől már árlistából megvásárolhatók lesznek olyan VMAX és VNX konfigurációk is, amelyek kizárólag SSD-ket tartalmaznak, a vállalat szerint nagy I/O teljesítményt igénylő ügyfelek közül jelenleg is többen használnak ilyeneket, de ezek még egyedi megrendelésre konfigurált darabok.

Annak érdekében, hogy a jövőben még elérhetőbb áron kerülhessenek piacra a vállalati SSD-k, az EMC megkezdte MLC (multi-level cell) szervezésű flash memóriachipek használatát egyes termékeiben. A vállalati SSD-k kezdetben kizárólag SLC chipekből épültek fel, mivel ezek biztosították a legnagyobb teljesítményt és megbízhatóságot, de a vállalat szerint néhány év alatt az MLC technológia annyit fejlődött, hogy már nem csak a lakossági szegmensben vethető be, hanem vállalati megoldásoknál is komolyan lehet venni. Az SLC-knél negyedével-ötödével alacsonyabb teljesítményért cserébe harmadáron lesznek kaphatók.

Project Lightning

Az EMC World nagy újdonsága a Project Lightning, amelynek alapját szerverekbe szánt, PCI Express felületű flashmemória-kártyák jelentik, amelyek eredeti gyártója az Intel. Ez önmagában azonban még nem nagy újdonság, az Oracle (Sun) kínálatában is találunk ilyet, a FlashFire kártyák jelentik a kulcsot az Oracle Exadata V2 hatalmas tranzakciófeldolgozási teljesítményéhez. A Project Lightning szoftveres oldalát és egyben piaci megkülönböztető jegyeit a FAST, vagyis az EMC-féle automatikus tárolórétegezési technológia, illetve az elosztott cache-elés adja – utóbbi esetben az elosztást a szerver és a tároló között kell érteni. A vállalat elgondolása szerint a jövőben a szerverek és a tárolók egyaránt tartalmaznak flash memóriát, amelyek között az adatok akár ide-oda helyezhetők annak függvényében, hogy a futtatott alkalmazás szempontjából mi az optimiális.

A késleltetésre érzékeny feladatok, például tranzakciókezelés esetén az adatok jó, ha a lehető legközelebb vannak feldolgozásuk helyéhez, a processzorhoz, az adatbányászathoz hasonló, nagy adattömeget megmozgató, masszív párhuzamos feldolgozást igénybe vevő, sávszélesség-kritikus alkalmazások esetén pedig a feldolgozási teljesítményt érdemes az adatokhoz közelíteni. Az EMC esetében erre is van lehetőség, a tegnapi demó során látható volt, ahogy egy sávszélesség-korlátos alkalmazást vMotion segítségével a strukturálatlan adatok tárolására szolgáló Isilon rendszert működtető x86 szerverekre mozgattak.

„Az EMC belép a szerver flash piacra” – mondta a vállalat operatív igazgatója, az inteles veterán Pat Gelsinger. „Fogjuk a flasht és betesszük a szerverbe, hogy közvetlenül kapcsol tárolóként vagy gyorsítótárként működjön.” A vállalat vezetői mindazonáltal igyekeztek elhessegetni azokat a feltételezéseket, melyek szerint a belépést fontolgatják a szerverpiacra. „Sok szempontból már jelen vagyunk a szerverek területén, ez nem kérdés. De nem gyártunk szervereket, vannak partnereink, akik ebben nagyon is jók, szóval mi nem megyünk ebbe az irányba” – mondta Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója.

EMC vnxe

A Project Lightning az ígéret szerint őszre lesz konkrét termék, így egyelőre a pontos konfigurációk és árak sem nyilvánosak.

Forrás: hwsw.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük