Brutálisan gyors az OCZ RevoDrive 3 X2

RevoDrive 3 X2Az általános célú SSD-k köre még messze nem érett technológia, a PCI-Express SSD pedig méginkább hátrébb helyzekedik el az evolúciós görbén. Ahogyan a SandForce már demonstrálta: megfelelő vezérléssel és adatkezeléssel egyetlen SSD is képes teljes egészében kihasználni a 6Gb/s-os SATA-III sávszélességet. Ahelyett, hogy az OEM alaplapgyártókat próbálnák rávenni az SSD gyártók (az Intelt is beleértve), hogy új, mégnagyobb sebességű SATA vagy SAS szabványt dolgozzanak ki és integráljanak az alaplapokra, inkább a biztos megoldást jelentő PCI-Express alapú csatolás felé fordulnak. A szent grál valóban a natív PCIe megoldás.

Nem is olyan régen a Micron egy ilyen terméket jelentett be: az P320h-t. Ám a P320h ára az öt-tízezer dollár tartományban lehet a kapacitás függvényében.
OCZ RevoDrive 3Az OCZ a PCI-Express SSD-k gyártásához a lehető legegyszerűbb módon kezdett hozzá: végy néhány SSD-t, integráld őket egy kártyára közvetlenül egy egyszerű RAID vezérlő mögé és készen is vagy. Az első ilyen kártyák teljesítménye egészen tisszességes lett, de néhány alapvető probléma is felvetődött, mint például bármely vezérlő meghibásodása az egész kártya halálához vezetett, de pl. a TRIM funkciót sem sikerült működésre bírni ilyen formában.

A közelmúlban az OCZ hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy több legyen, mint egyszerű komponens integrátor. Az Indilinx felvásárlásával komoly versenyelőnybe került a többi kisebb SSD gyártóhoz képest és kezdi megközelíteni az Intelt vagy a Samsungot, akik képesek saját maguk megtervezni teljes egészében a termékeiket. Az OCZ RevoDrive 3 X2 már ehhez a vonalhoz tartozik.

Az előző RevoDrive-okhoz hasonlóan a harmadik széria is két SSD vezérlőt (és a hozzájuk tartozó NAND memória chipeket) helyez egyetlen NYÁK-ra. Az X2 utótag viszont két külön NYÁK használatára utal ezen a kártyán. Ezen túl a korábbi RevoDrive-októl eltérően az X2 sorozat nem a nehézkes SATA -> PCI-X -> PCI-Express láncot használja, hanem ezen a kártyán helyet kapott egy valódi RAID vezérlő chip, amely közvetlenül a négyszeres PCI-Express 2.0 csatolóhoz köti a 4 darab, egyenként 6Gb/s-os SAS portot. Ez a megoldás összességében 2GB/s-os sávszélességet jelent az alaplap felé, feltéve hogy van az alaplapon egy ilyen szabad PCIe x4 2.0 szlot. Természetesen a RevoDrive 3 X2 működik x8, vagy x16 sebességű csatlakozón is.

OCZ RevoDrive 3 X2

Ahogy az elvárható, a RevoDrive 3 a legújabb SandForce SF-2281 vezérlőket használja. A meghajtó elérhető két-és négymagos SF-2281 konfigurációkban, a kapacitása 120GB-tól egészen a 960GB-ig terjed. A 480GB-os RevoDrive 3 X2 ára 440e forint, a 960GB-os verzió pedig 826e forintba kerül az OCZ webshopban.

Az OCZ nem szivesen fedi fel a SAS kontroller gyártóját, sőt odáig merészkedett, hogy a chipre szitázta saját logóját és cikkszámát. Az OCZ erőfeszítései érthetők, hiszen az állítja, hogy a SAS vezérlő firmware-t saját maga fejlesztette tovább a RevoDrive 3 sorozat speciális igényeinek megfelelően. Egy pillantást vetve a vezérlő driverének INF fájlra sem derül ki közvetlenül a gyártó, csak kis nyomozás után azonosítható be a Marvell, mint a Serial Attached SCSI (SAS) kontroller fejlesztője. Az OCZ ezt a chipet SuperScale Storage vezérlőnek nevezte el.

Az OCZ kulcsfontosságú limitációkat szüntet meg a RevoDrive 3 sorozattal az előző RevoDrive szériákhoz képest: a TRIM lehetőségét és a SMART adatok fogadását a belső meghajtóktól. Az előbbi a teljesítményt segít hosszú távon is magasan szinten tartani, az utóbbi pedig a meghajtó megbízhatósági állapotáról nyújt információkat a felhasználó számára. A RevoDrive 3 központi vezérlőjének teljes újratervezése kellett ahhoz, hogy ezek a parancsok elérhetővé váljanak egy PCI-Express csatolójú kártyán. Az OCZ Virtualizált Controller Architektúrának, VCA 2.0-nak nevezte el ezt a funkciót. Ám a fő probléma a RevoDrive 3 esetében, hogy bár a meghajtó támogatja a TRIM-et , a Windows 7 nem adja át a parancsokat a meghajtónak. Úgy tűnik, ez jelenleg az összes SCSI/SAS vezérlő korlátozását jelenti és ez az, amit csak a Microsoft tud korrigálni. Az OCZ úgy véli, hogy csak a következő verziójú Windows Szerverben fogják orvosolni ezt a problémát.

Virtualized Controller Architecture 2.0

A RevoDrive 3-as vezérlője szabványos SAS RAID-eszköz, ám ellentétben a tipikus RAID-0 tömb vezérléstől, az adatok nincsennek sztrippelve minden vezérlő felé a kártyán. Ehelyett az OCZ azt állítja, hogy a driver felhalmozza az IO sorokat továbbítja az egyes IO lekéréseket az épp rendelkezésre álló SSD vezérlők felé. A software/firmware kombó viszont gondoskodik az SSD vezérlők egyenletes terhelés-elosztásáról.

A RevoDrive 3 WHQL driver támogatással rendelkezik mind a 32 bites, mind a 64 bites Windows 7-re, illetve Windows Server 2003-ra és 2008-ra is. A WHQL certifikáció mindenképpen szükséges volt ahhoz, hogy a különböző Windows rendszerek bootolható meghajtóként kezeljék a RevoDrive 3-at.

Az OCZ SandForce Toolbox segítségével a RevoDrive 2-vel ellentétben a RevoDrive 3 esetében már biztosan működik a teljes törlés (secure erase) funkció. Sajnos a valós idejű TRIM támogatás viszont az ablakon kidobott funkció amíg a Windows nem korrigálja azt a következő kiadásokban.

OCZ RevoDrive 3 X2

Azt hiszem van egy nagyon konkrét vásárlói réteg, akiket nagyon érdekelhet a RevoDrive 3. Azok a felhasználók, akiknek tényleg szüksége van előzőleg elképzelhetetlenül nagy IO teljesítményre, de nincs lehetőségük, forrásuk lényegesen drágább megoldásokat vásárolni, biztosan elégedettek lesznek a RevoDrive-val. Az OCZ szerint a RevoDrive 3 nem szerver célú megoldás, ám a megbízhatósági adatok alapján (MTBF értéke 2 millió óra, amely magasabb, mint akár az enterprise szintű merevlemezeké) akár szerverekben is megállja a helyét – nem mission critical kiszolgálókról van szó – ebben az esetben hietetlen árenyőnnyel bír más enterprise PCI-Express kártyákkal szemben.

A RevoDrive 3 X2 teljesítménye meggyőző, hasonló teljesítményt nyújt, mint mondjuk 4 darab OCZ Vertex 3 SSD RAID0 tömbben egy 6Gb/s-os SATA/SAS RAID kártyára kötve. Azért lenne szükség a RAID vezérlőre, mert a jelenlegi Intel alaplapok (és chipsetek) csak két 6Gb/s-os SATA porttal rendelkeznek. Így tehát mindenképpen szükség lenne a 4 portos SATA/SAS RAID kontrollerre plusz a 4 db. SSD-re egy hasonló, de „csináld magad” konfigurációban. Nyílvánvalóan ugyanazt a teljesítményt jóval alacsonyabb áron éri el a RevoDrive 3 a megbízhatóság drasztikus emelkedése mellett.

A felhasználók többségének a RevoDrive 3 X2 egyszerűen túlzás. Egyszerüen kimutatható, hogy az átlagos felhasználás melletti teljes terhelés is a legtöbb esetben messze a hardver korlátai alatt marad. Ennek ellenére ha valaki meg tudja úgy terhelni, vígan elbír a kártya 1.5GB/s adatforgalmat és a random IOPS száma is több mint 180.000 (~ 756MB/s) ami valóban brutális IO teljesítmény.

Anandtech cikke nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük