Elérkezett az Intel Xeon E5-2600 szerverek támadása

xeon-shotElevenítsük fel egy pillanatra azokat az időket, amikor az Intel még többé-kevésbé egy olyan szerver CPU gyártó volt, ami az ő Pentium, Xeon és Itanium processzorait adoptáló rendszer építészekre hagyta a döntést, hogy milyen karakterisztikával áldják meg a x86 és IA-64 processzorokat használó számítógépeket. Azonban ez megváltozott. Habár az Intel nem hívja magát szerver gyártónak, az újonnan megjelenő Sandy Bridge-EP Xeon E5-2600 processzorokkal a cég átveszi az irányítást a szerver platform bemutatása, dizájnja és a gyártás folyamata felett is – A processzoroktól és lapkakészletektől kezdve a hálózati alaplapokig – ahogyan a régi idők szerver készítői is tették.

Az Intel kommunikációjában sokszor találkoztunk a platformokkal – processzorok és lapkakészletek kombinációjával – az elmúlt évtizedben. Azonban a cég már a 2012 elejére bejelentett Xeon E5 indulás előtt elkezdte fokozni a szerver alaplapjai gyártását, hogy olyan szerver alaplap gyártó válhasson belőle, mint a Super Micro, vagy azok a gyártók, akik saját fejlesztéseiket és termékeiket ODM rendszerben Ázsiában értékesítik.

Xeon-banner

Lisa Graff, az Intel Enterprise Platforms and Services Divíziójának (EPSD) ügyvezető igazgatója által az SC11 néven ismert Seattle-i szuperszámítógép konferencián előadott beszédből nem sok információt tudtunk meg a cég hosszú távú alaplap-stratégiájáról, viszont betekintést nyerhettünk az Intel platformokkal kapcsolatos rövid távú terveibe.

Az ESPD termékvonal – amit Graff ESPD 3.0-nak nevez – feljavítása 2012 első negyedévében, a Xeon E3-as Sandy Bridge szerver platformokkal kezdődik, melyeket egyprocesszoros és microserver rendszerekhez terveztek. Ezen kívül az Intel alkatrészektől egyre jobban függő szervergyártók arra kérték a céget, hogy mivel egyre több alaplapra, white box rendszerre, szoftverre és szolgáltatásra lesz igényük, ennek megfelelően bővítsék a terméktámogatási és a szolgáltatási palettájukat.

Az Intel ezért 2012 első felében 22 különböző terméket fog indítani a Sandy Bridge termékcsaládon belül. Alaplapok, és különálló rendszerek is ide fognak tartozni, így a vezérigazgató elmondása szerint háromszor annyi termékkel jelenek majd meg, mint az előző Xeon generáció. 2011 júniusában az Egyesült Államokban elindult az ESPD egy napon belüli probléma elhárítási szolgáltatás a Xeon 5600-as alaplapokra és rendszerekre, amelyet a jövőben a Xeon E5 alapú alaplapokra és rendszerekre is kiterjesztenek. Emellett júliusban az Intel megnövelte az alkatrészeire vállalt garanciális időszakot 2 évvel, így összesen 5 év garanciával számolhatnak az Intel alapú szerverek gyártói.

Szoftver oldalról pedig az Intel ESPD felturbózta a Multi-Server Manager nevű eszközét, valamint lehetővé tette, hogy a szervergyártók ezt a hardverhez kapcsolva értékesíthessék. Ezzel az adminisztrátorok akár 100 Xeon alapú szerver egyidejű felügyeletét is meg tudják oldani. Mindemellett a következő évben, Graff bejelentése alapján, az Intel egy új szoftvert vezet be. A Server Continuity Suite lehetővé teszi az adminisztrátoroknak, hogy egy egységes felületről kezelhessék a szerverek hardver, RAID, virtualizációs, backup és rendszer-visszaállítási beállításait.

Bár mindez nagyon érdekes és hasznos, mi inkább arra lennénk kíváncsiak, hogy az Intel milyen hardverrel fogja szállítani a Xeon E5 processzor generációt, és hogy mikortól várható az első kiszállítás. Az alábbi lista azt a hét új alaplapot sorolja fel, amelyek a cég Patsburg C600-as lapkakészleteit fogja használni, és amelyek az Intel Romley szerver platformjának alapját fogják adni.

Ahogy az látható, az Intel számtalan kétfoglalatos Romley-EP alaplappal rendelkezik, melyek C600-as chipset-eken alapulnak. A két „feles méretű” alaplap – a Jefferson Pass és a Washington Pass kódnévre hallgatók a kép bal felső sarkában – az SC11 konferencia számos szervergyártójának gépénél előtérbe kerültek. Ezeket főleg a nagy számítási teljesítményű gépek piacára tervezték, illetve azokra a felhő jellegű infrastruktúrákra, ahol a számítási sűrűség a legfontosabb jellemző. Ugyanígy a Grizzly Pass memory node is, amelyet szintén az intenzív memória használathoz és virtualizációs munkafolyamatokhoz terveztek, az Intel közleménye szerint. A Grizzly Pass amiatt is érdekes, mert 16 és 24 DDR3 memória foglalattal is rendelhető lesz a két CPU foglalatos változat.

Alább látható, hogyan helyezi el az Intel a Romley-EP alaplapjait a piaci térben:
A Canoe Pass az egyik mainstream adatközpont alapla, nyolc memória foglalattal socket-enként. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek nagyobb memóriaigényük van, ajánlott a Grizzly Pass alaplapot választani, amely akár 50%-al több memóriafoglalattal is rendelkezhet (processzorfoglalatonként akár 12db), bár a nagyobb hő kibocsátás miatt ezt fizikailag is nagyobb szerverekhez ajánlják. A Copper Pass és Iron Pass board-okat kifejezetten azokhoz a munkaigényekhez tervezték, ahol az I/O teljesítmény fontosabb a memória kapacitásnál. A Copper Pass kissé vékonyabb és kettővel kevesebb PCI-Express 3.0 csatlakozó található rajta, mint az Iron Pass-en. Végül pedig itt van a Crown Pass alaplap, amely egyfajta variánsa az Iron Pass-nek, és amit kétfoglalatos Xeon E5 munkaállomásokhoz terveztek.
Ami az ütemezést illeti, Graff homályosan beszélt arról, hogy mikor jelennek meg az első Xeon E5-ösök a piacon.

A fenti board-ok megérkezése Graff tájékoztatása szerint 2012 első felére esedékesek, ami szintén eléggé ködös információ – főleg, hogy az Intel a Xeon E5-ös processzorait és egy pár Romley alaplapját már szeptember óta szállítja az ügyfelekhez. Hivatalosan a cég csak annyit tett közzé, hogy várhatóan 2012 elején indulnak a Xeon E5-ök kiszállításai, és ez jelenleg a hozzáértők szerint a már majdnem tradicionális márciusi indulást jelentheti – ne felejtsük el, hogy a Xeon 5500 és 5600 kibocsátási dátumai is rendre 2009 március és 2010 március voltak.

Az Intel 2012-ben egyre több egy- és négyfoglalatos alaplappal áll majd elő, és ezek vélhetően az Ivy Bridge, a jelenlegi Xeon E3-as, és a szintén a következő évben megjelenő Sandy Bridge-EX Xeon E5 processzoroknak fognak hátteret biztosítani.

Az egészet akarom, egyben!
Ha azt szeretné, hogy az Intel szállítsa a teljes szervert, vagy munkaállomást, hamarosan ez is egy opció lesz. Itt van rögtön három új platform, aminek a cég a kiszállítását tervezi.
E5-rack

A Bobcat Peak Server System H2000 box olyan, mint egy 2U méretű boksz, amely négy, feles szélességű Xeon E5-2600 Jefferson Pass vagy Washington Pass alaplapot támogat, míg a Server System R2000 szintén egy 2U magas rack szerver, amelyet kifejezetten a nagyobb méretű Grizzly Pass memória board-ra terveztek. A Union Peak alapzat pedig a kétfoglalatos szerverekhez vagy munkaállomásokhoz használható.

A probléma azzal, hogy az Intel szállítja a processzorokat, a chipset-eket, és az alaplapokat, mint komplett egységeket az, hogy a kereskedők és ügyfeleik visszatértek az egyetlen beszállító stratégiához a rendszereik fontosabb összetevőit illetően. Ha az Intel elrontja az egyik lapkakészletét, az feltartóztathatja a processzor és alaplap megjelenéseket, ahogy azt a Sandy Bridge-DT Xeon E3 esetében is láthattuk az év elején, amikor a C200-as chipset SAS vezérlőjével problémák adódtak, és az egészet újra kellett tervezni.

Ez problémát jelent az ügyfelek számára. Bár az tisztán látszik, hogy az Intel mindent megtesz, hogy nagyobb szeletet tudhasson magáénak a tortából, és ennek érdekében be szeretnék bizonyítani az ügyfeleik számára, hogy előnyösebb, ha nem csak a processzorait és lapkakészleteit veszik meg, hanem az alaplapjaikat is. És amíg valaki a piacon nem kezd el chipset-eket gyártani az Intel és AMD x86 szerver chip-ekhez – az Nvidia és a Broadcom kilépett erről a piacról – biztosak lehetünk benne, hogy egyre több és több szervergyártó fogja adoptálni az Intel board-jait. A www.szerver.hu áttért az Intel alaplapokra, és melléjük a legfejlettebb Xeon E5-2600-as termékvonalat választotta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük