Apache Szoftver Alapítvány (Apache Software Foundation), Boldog 10. születésnapot!

apachePénzért nem lehet mindent megvenni, főleg ha az egy ingyenesen elérhető nyílt forráskódú szoftver az Apache Szoftver Alapítványtól (Apache Software Foundation, ASF).

Az ASF most ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, mint non-profit szervezet a kezdeti Apache HTTP Web Szerver projektből nőtt ki és ma már több mint 60 projektje fut párhuzamosan.

tollA Netcraft piackutató cég legfrissebb adatai szerint az Apache HTTP Web Szerver ma is a legszélesebb körben használt webkiszolgáló, több mint 42 millió aktív oldallal. Az ApacheCon konferencián az ASF úttörői beszéltek tapasztalataikról az ASF-fel kapcsolatban és arról, hogy miért van ma is létjogosultsága az alapítványnak, illetve, hogy pénzért miért nem lehet szívességet venni.

microsoft-apache„Volt idő, amikor az Apache a kemény munkáról és a lassú döntéshozatalról volt híres. Ez azért volt, mert értékeltük és ragaszkodtunk a függetlenségünkhöz.” mondta Brian Behlendorf az ASF alapító tagja. Ha valaki úgy gondolja hogy bármelyik cég a szponzorunk lehet, ez igaz, de azt azért tudnia kell, hogy senkinek sem leszünk a játékszere. Ennek a pozitív felfogásnak a bizonyítékaként, a Google és a Yahoo mellett tavaly az Apache rivális Microsoft is támogatta az ASF-t, hozzájárulva az alapítvány költségvetéséhez 100.000 dollárral.

Azonban, hogy valaki szponzor legyen és támogassa az ASF-t, nem szükséges helyet vásárolnia a fejlesztők közé. A fejlesztőket saját érdemeik szerint veszik figyelembe, függetlenül a hovatartozásuktól.„ Az egyetlen út, hogy valaki helyet kapjon az Apache-nál, ahhoz le kell tenni valami értékeset az asztalra, amit a többi fejlesztő is elismer.” jegyezte meg Danese Cooper az AFS ügyvédje. Cooper hozzátette, hogy ez az elismerési rendszer (vagyis meritokrácia) inkább az egyének értékét emeli, nem a vállalatét, ahol dolgoznak.

Cooperhez hasonlóan vélekedett Ted Leung ASF tag is, aki elmondta, hogy az IBM alkalmazottjaként dolgozott egy XML projekten majd kilépett miután a kódot az ASF-nek adományozták. Leung elmondta, hogy annak ellenére, hogy már nem dolgozik az IBM-nek még mindig dolgozik a kódon. Az Apache XML fejlesztésében részt vesz két nagyvállalat is az IBM és a Sun.

„Az egyik ok amiért olyan sikeresek lehetünk az az, hogy van egy hely ahol a különböző érdeklődésű emberek összetalálkozhatnak és együtt dolgozhatnak.” mondta Leung. „Az esetek többségében az emberek elhitték, hogy ez egy semleges játéktér, habár minden évben más-más tulajdonosa van az Apache-nak az IBM-től a Sun-on át a Google-ig, de ez többnyire csak vicc.”

Leung hozzátette, hogy az emberek azért jönnek az Apache-hoz, mert úgy gondolják, hogy egyenlően kezelik, és érdemeik, valamint ötleteik alapján értékelik őket.„ Ez az egyik oka, hogy ma 70 projektünk van különböző témákban.” mondta Leung. „Az emberek nem jöttek volna hozzánk, ha ez nem lenne igaz, vagy ha úgy érezték volna, hogy a vállalatok helyet vásároltak maguknak a döntéshozatalban.”

A serverwatch.com cikke nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük